Köprü ve yolların parasını halk veriyor, hükümet övünüyor

AKP hükümetlerinin en çok övündüğü konu ülkenin olur olmaz yerlerine kondurdukları köprüler, yollar ve tüneller. Her uluslararası sorunda  “Zaten Almanlar bizim 3. havalimanını kıskanıyor”, “O kadar köprü yapıyoruz bizi çekemiyorlar” nutukları atılıyor. Cumhurbaşkanı’ndan adını bile duymadığımız milletvekillerine kadar herkes bunları övünç kaynağı olarak kullanıyor.

Bir dönem anımsarsınız ülkenin her yerine ‘duble yol’ adı altında kalitesiz malzeme ve işçilikle binlerce kilometre yol yapıldı. Bu yolların önemli bir bölümünde çökmeler, çatlamalar yaşandı. Kullanıma sunulduktan kısa bir süre sonra tamirat ihtiyacı doğdu. Dünyada asfalta, Türkiye kadar para harcayan bir ülke yok zaten, kalitesiz yollar yapıp sürekli yeniliyoruz. Oysa dünya otoyolları asfalttan değil, biraz daha pahalı olmasına karşın dayanıklı ve masrafı daha az olan betondan yapıyor.

Son ayların övünç konusu malumunuz üzre Osmangazi Köprüsü ile 3. köprü. Her iki köprünün ücretleri el yakıyor. Nedeni ise maliyetlerinin yüksekliği… “Hayır ben bu kadar para vermem” deyip köprüleri kullanmazsanız bile ödediğiniz vergilerin bir kısmı bu maliyeti karşılamaya gidecek.

“Alet işler el övünür” yaşadığımız bu duruma uygun düşen bir atasözü… Zira dün Karayolları Genel Müdürlüğü bu yılın Ocak- Eylül döneminde köprü ve otoyollardan elde edilen geliri açıkladı. 9 ayda devletin kazandığı para tam 905 milyon 180 bin 520 lira. Geçen yılın tamamında ise, köprü ve otoyollara 880 milyon TL ödemişiz. Yılın bitimine daha 3 ay var, dolayısıyla devletin kazancı geçen yıla göre epey artmış olacak.

Dokuz ayda köprü ve otoyollardan 35 milyon 263 bin 806 araç geçmiş.

İstanbul’daki iki köprüden elde edilen kazanç 16 milyon TL’nin üstünde. Karayolları Osmangazi’den elde edilen geliri açıklamadı, kaç araç geçmiş ve ne kadar bir gelir bırakmış, yılsonunda öğreneceğimizi ümit ediyoruz. Tabii 3. köprünün gelirini de öğreniriz diye umuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar