Ali Rıza Özkan

Ali Rıza Özkan

KORONAVİRÜS TÜRKİYE’YE GELECEK Mİ?

Bu yıl turistlerin gelmeyeceği az çok belli oldu. Ama, yeni tip koronavirüsün (COVID19) gelip gelmeyeceği halen meçhul!

Koronavirüs çevremizdeki bütün ülkelerde can alıyor.

DÖRT TARAFTAN KUŞATILDIK

İran’dan her gün toplu ölüm haberleri alıyoruz. Daha da vahimi, salgın devlet yönetimine de sıçramış durumda.

Aynı şekilde, Irak, Gürcistan, Azerbaycan ve hatta Ermenistan’a da sıçrayan virüsün buralarda da can aldığını medyadan öğreniyoruz.

Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’da da koronavirüs nedeniyle ölümler kaydedildi.

Haber alamadığımız tek komşumuz Suriye. Suriye sınırları üzerinde egemenlik kuramadığı için, bilgileri komşu ülkelerden alıyoruz. Örneğin, sınır kapısı Kuneitra İsrail tarafından kapatıldı. Bu kapı İsrail tarafında çalışan Dürzilerin, BM Barış Gücü personelinin ve İsrail ile tarım ürünleri ithalat-ihracatının yapıldığı kapı. Irak tarafındaki kapı ise, Rojava yönetimi tarafından kapatıldı.

NEDEN TÜRKİYE’DE KORONAVİRÜS YOK?

Türkiye Sağlık Bakanlığı daha Çin’in Vuhan şehrinden ilk salgın haberleri ile birlikte, konuyu ciddiye aldı ve sorumluluk alanındaki tüm önlemleri yerine getiriyor.

Elbette, Türkiye de, koronavirüs salgını ile yüzleşecek. Bundan kaçış yok! Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunu yüksek düzeyde yerine getirmesi sayesinde, Türkiye’nin dünyada örnek bir ülke olduğunun altını çizmek gerekiyor.

SALGIN KAÇINILMAZ İSE, NE YAPMALI?

Bundan sonrasının ise, vatandaşların duyarlı ve dikkatli davranışı ile ilgili olduğunu da belirtelim. Özellikle de, risk grubu olan yaşlıların çok acil ihtiyaçları dışında sokağa çıkmamaları, hepimizin hijyene daha fazla dikkat etmemiz, temastan mümkün olduğunca kaçınmaya özen göstermemiz gerekiyor.

Türkiye’nin dünyayı dolaşacağı kesin olan bu salgını mümkün olan en hafif hasarla atlatması, tamamen vatandaşların bilinçli ve özenli davranışı ile mümkün olacaktır.

KORONAVİRÜS NEREDEN ÇIKTI?

Çinli sağlık bilimcileri son tezleri olan, virüsün insandan insana geçtiği konusunda halen ısrarlılar. Biliyorsunuz, daha önce yarasa veya av hayvanları üzerinden virüsün yayılması konusunda bazı tezler vardı.

Güney Kore’de, pek çok siyasi entrikanın içinde olduğu da rivayet edilen Shincheonji Kilisesi'nin müritlerine virüsün bulaşması üzerine, tarikatın lideri Lee Man-hee, "Koronavirüsünün Shincheonji Kilisesi'nin hızla büyümesini engelleme çabası olduğunu ve bunun şeytanlar tarafından gerçekleştirildiğini, tüm müritlerin inanç sınavından geçtiğini" iddia etmiş.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami ise, daha somut bir neden göstermiş. Selami’ye göre, yeni tip koronavirüs (COVID19) salgını ABD'nin biyolojik saldırısı olabilirmiş.

BİZE BİR ŞEY OLMAZ MI?

Bir fizyoloji uzmanı, yani vücudumuzun fiziksel yapısı ve hastalıkları konusunda uzman bir hekim, Doç. Dr. Oytun Erbaş “Türkiye'nin Asya ırkına göre daha karışık genlere sahip olduğunu ve virüsten çok az etkileneceğini” iddia etmiş!

Yeni tip koronavirüs (COVID19) nedeniyle, Fransa’da bir T.C. vatandaşı hayatını kaybetti. Azerbaycan, Kazakistan ve Çin’de Uygurların yaşadığı Sincan bölgesinde yeni tip koronavirüs vakalarının tespit edildiğini medyadan kolayca öğrenebiliriz. Virüsün Türklere bulaşmadığı gerçekdışı bir iddia.

Türkiye’nin genlerinin karışık olması nedeniyle virüsten etkilenmediğimiz iddiası ise, tam bir deli saçması. Avrupa’da genleri en karışık ülke İtalya’da bu salgının kitlesel ölümlere neden olduğunu hepimiz görüyoruz.

Bu kişinin önlem önerileri ise, tam mizahlık! “El yıkaması çok önemli. Ben eskiden ellerimi 3-4 defa yıkarken şu anda 5-6'ya çıkardım. Yanımda kolonya alışkanlığı kazandım. Ellerimi yıkayamıyorsam bir kolonyadan geçiriyorum. Maske takmaya gerek yok. Çünkü maske nemle ıslanıyor. Virüs üstünde daha çok birikir. Maske bırakın önlemeyi hasta olmayı bile kolaylaştırabilir. Virüsün bulaştığı 3 yer var. Göz, burun ve ağız. Paniğe gerek yok.”

Bu iddiaları ortaya atan, üstelik bir doktor ve akademisyen! Bu sözde akademisyen doktora karşı YÖK ve TTB ne yapacak, merakla bekleyeceğim.

Ve, daha da trajikomik olanı, bu konuşmaları onlarca haber sitesi ciddiye alıp yayınlıyor!

Önceki ve Sonraki Yazılar