Ahmet Ümit, Kayıp Tanrılar ülkesinde…

Türk edebiyatının usta isimlerinden Ahmet Ümit, gelecek ay çıkacak "Kayıp Tanrılar Ülkesi" adlı kitabında konu ettiği, İzmir'in Bergama İlçesi'nde bulunan Pergamon Antik Kenti'ni ziyaret etti.

Türk edebiyatının usta isimlerinden Ahmet Ümit, gelecek ay çıkacak "Kayıp Tanrılar Ülkesi" adlı kitabında konu ettiği, İzmir'in Bergama İlçesi'nde bulunan Pergamon Antik Kenti'ni ziyaret etti. Bergama'nın eski adı olan Pergamon ve Berlin ekseninde geçen bir hikâyenin anlatıldığı kitabın hazırlıklarının tamamlandığını anlatan Ümit, "Bir yandan Pergamon antik kentinin olağanüstü tarihi, bir yandan ne yazık ki Almanlar tarafından Berlin’e götürülen Altar beni çok derinden etkiledi” dedi.

 

Permagon Antik Kenti'ndeki Akropol ve Asklepeion’u gezen usta yazar Ahmet Ümit'e Almanya'nın Yeşiller Partisi Türk Milletvekili Özcan Mutlu ve Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç eşlik etti. Hikâyenin Avrupa'nın en kaotik ve çarpıcı şehirlerinden olan Berlin'de başlayıp Anadolu'nun Pergamon kentinde son bulduğunu aktaran Ahmet Ümit, kitabın; haziran ayında raflardaki yerini alacağını söyledi.

 

“MUHTEŞEM BİR KENT”

 

Ahmet Ümit, “Kayıp Tanrılar Ülkesi fikri Pergamon’dan aklıma geldi. 2016 yılında Asklepeion’da konuşma yapmaya gelmiştim. Buraya gelip Bergama’yı görünce çarpıldım. O kadar muhteşem bir antik kent ki gerçekten olağanüstü. Dünyada çok fazla antik kent gezdim. Ancak burası muhteşemdi ve yazmaya karar verdim. Bunun sonucunda da okumalara ve gelip gezmelere başladım. Konuyu deştikçe muhteşem sonuçlarla karşılaştım. Bir yandan Pergamon antik kentinin olağanüstü tarihi, bir yandan ne yazık ki Almanlar tarafından Berlin’e götürülen Altar beni çok derinden etkiledi” dedi.

 

“ŞEHRE OLAN DUYARLILIĞI ARTIRACAK”

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de kitapla çok ilgilendiğini belirten Ümit, “Kitabı yazmayı bitirdim. Haziran ayının 14 ya da 15’inde yayınlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi kitabın tanıtımı için çok ilgileniyor. Burada bir tanıtım yapmayı düşünüyorlar. Bu kitap şehre duyarlılığı, Pergamon’a duyarlılığı, tarihe ve bizim kültürel değerlerimize duyarlılığı artıracaktır” diye konuştu.

 

YERYÜZÜNDEKİ İLK KÖLE AYAKLANMASI

 

Fotoğraf çekimleri sırasında Aristonicos Heykeli'nin bulunduğu yerden sosyal medyada bir mesaj yayınlayan Ümit, “Bu arkadaş, yeryüzünde ilk köle ayaklanmasını gerçekleştiren Pergamonlu Aristonikos. Evet, Spartaküs’ten onlarca yıl önce Roma İmparatorluğu’na başkaldırdı. Amacı herkesin özgür olacağı bir Heliopolis (güneş şehri) kurmaktı. Kahramanca dövüştü, Romalıları yenilgiye uğrattı. Belki özgürlüğü gerçekleştiremedi ama özgürlük umudunu, insanlığa miras bıraktı” dedi.