Anavarza Antik Kenti'nde Eros'un heykeli bulundu

Anavarza Antik Kenti'nde Eros'un heykeli bulundu

Anavarza Antik Kenti'nde, Asklepios'un kızlarından birine ait olduğu düşünülen ve yanında Eros'un yer aldığı iki parça halinde baş kısmı bulunmayan heykel gün yüzüne çıkarıldı.


Milattan sonra 2. yüzyıldan itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri olan, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı medeniyetlerinin kültür izlerini taşıyan, Anavarza Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında, ilk tespitlere göre sağlık tanrısı ve Asklepios'un kızlarından birine ait olduğu düşünülen ve yanında aşk tanrısı Eros'un yer aldığı iki parça halinde baş kısmı bulunmayan heykel gün yüzüne çıkarıldı.
Kozan ilçesinde yer alan ve 2014 yılında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren, 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğundaki antik dünyanın ilk çift şeritli yolunun yanı sıra görkemli giriş kapısı, tiyatrosu ve surlarıyla dikkati çeken Anavarza, tarihe ışık tutuyor.

'ANTİK ANAVARZA KENTİ TURİZME KAZANDIRILACAK'

Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu, heykelin üzerinde konseryasyon çalışmalarının devam ettiğini, kazılarda heykelin baş kısmını da bulmayı umduklarını kaydetti.

Kazının bilimsel danışmanı Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen de 2013 yılından bu yana bölgede yürütülen kazılarla Antik Anavarza Kenti'nin turizme kazandırılmasının amaçlandığını söyledi.