Aya Triada restore edilecek

Aya Triada restore edilecek

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 174 yıl önce inşa edilen tarihi Aya Triada (Hagia Triada) Kilisesi restorasyon projesinin Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını duyurdu.

Restorasyon sonrası Ayvalık'ın kültürel yaşamına ve turizmine müze olarak büyük değer katacağını belirten Ergin, "Ayvalık’taki kültür miras niteliğindeki tarihi yapıların günyüzüne çıkarılması hem kent hem ülke turizminin hanesine artı değer olarak eklenecektir" dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 174 yıl önce inşa edilen tarihi Aya Triada (Hagia Triada) Kilisesi restorasyon projesinin Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını duyurdu. Restorasyon sonrası Ayvalık'ın kültürel yaşamına ve turizmine müze olarak büyük değer katacağını belirten Ergin, "Ayvalık’taki kültür miras niteliğindeki tarihi yapıların günyüzüne çıkarılması hem kent hem ülke turizminin hanesine artı değer olarak eklenecektir" dedi.

Ayvalık'ta 1846 yılında kilise olarak inşa edilen ve mübadele sonrası camiye dönüştürülen, bir dönem de tütün deposu olarak kullanılan tarihi Aya Triada Kilisesi'nin restorasyon projesi Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kabul edildi. Haberi ise Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin verdi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kültür amaçlı tahsis edilen tarihi yapının restorasyonu sonrasında müze olarak hizmet vereceğinin altını çizen Ergin, Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ersel Çağlıtütüncügil ve üyelerine teşekkür etti. 

"MÜZE OLARAK ÇOK BÜYÜK DEĞER KATACAK"

Proje yöneticisi ve danışmanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özyiğit başkanlığında; rölövesi, restorasyon ve restitüsyon çizimlerinin Ayvalık Belediyesi Plan Proje ve İmar Müdürlüğü işbirliğinde tamamlanarak kurula gönderildiğini anımsatan Ergin şöyle konuştu: 

"Hafta sonu kent turizmini yakından ilgilendiren müjdeli bir haber aldık. 1846 yılına tarihlenen Aya Triada Kilisesi restorasyon projesi kuruldan onay aldı. Kent turizmi çok büyük bir değer daha kazandı. Bu yapı restorasyonu tamamlandıktan sonra Ayvalık’ın kültürel yaşamı ve turizmine müze olarak çok büyük değer katacak. Ayvalık’taki kültür miras niteliğindeki tarihi yapıların günyüzüne çıkarılması hem kent hem ülke turizminin hanesine artı değer olarak eklenecektir."