Ben bir ceviz ağacıyım, Gülhane Parkı'nda!

Ben bir ceviz ağacıyım, Gülhane Parkı'nda!

Bir zamanlar İstanbul halkının kültür sanat hayatında özel bir yeri bulunan Gülhane Parkı, nostaljik İstanbulluların belleğinde renkli anılarıyla yer alıyor.

Bizans döneminde Mangana Sarayı'nın yer aldığı, askeri depoların ve kışlaların bulunduğu Gülhane, Hagios Georgies Manastırı ve Panagia Hodegetria Ayazması'nın bulunması nedeniyle kutsal sayılırdı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılan yeşil alan, Gülbeşeker yapan imalathanelerin bulunmasından dolayı daha sonra Gülhane adını aldı.

DEMOKRATİKLEŞME TARİHİNİN TANIĞI

Abdülmecit döneminde Tanzimat Fermanı'nın okunduğu, II. Abdulhamid döneminde ilk ulusal müzenin (Müze-i Humayun) açıldığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Latin Harflerini tanıttığı ve 'Başöğretmen' ünvanını aldığı, Nazım Hikmet'in parktaki bir ceviz ağacına şiir yazdığı, unutulmaz konser etkinliklerinin düzenlendiği ve tarihsel süreçte pek çok olayın geçtiği park, ilk olarak Şehremini Cemil Paşa (Operatör Cemil Topuzlu) döneminde düzenlenerek 1912 yılında Gülhane Parkı adıyla halka açıldı. Cumhuriyet Dönemi'nde, içerisinde dinlenme yerleri, gazinolar, kahveler barındıran parka daha sonra 1955’te küçük bir 'Gülhane Hayvanat Bahçesi' kurulmuş ancak bakımın sağlanamamasından dolayı, parktaki hayvanların hepsi Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’ne götürülmüştü.

'GÜLHANE KONSERLERİ' UNUTULMUYOR

1950'li yıllarda Gülhane Parkı'nda düzenlenmeye başlanan 'Bahar ve Çiçek Şenlikleri' bir süre sonra sona erse de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1987 yılında çeşitli etkinliklerin yer aldığı 'Gülhane Şenliği'ni yeniden düzenlemeye başladı. Dar gelirli vatandaşların yaz aylarındaki hafta sonu eğlencesi olan park, Türkiye'nin en önemli ses sanatçılarının yer aldığı 'Gülhane Konserleri' ile önemli bir konser alanı olarak hizmet veriyordu. İstanbul halkının büyük ilgi gösterdiği konser ve şenlikler ne yazık ki 2000 yılında sona erdi. İstanbul kültür sanat hayatında çok büyük bir önemi bulunan park, şimdilerde eski gösterişinden uzak sakin ve sessiz bir ortama ev sahipliği yapıyor.

GÖRKEMLİ GÜNLERİNE DÖNER Mİ!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Sarayburnu sahili ve Gülhane Parkı’nda yaptığı inceleme ziyaretiyle yeniden gündeme gelen tarihi alan, yapılacak düzenlemelerin ardından haziran sonuna kadar tam kapasite ile vatandaşların hizmetinde olacak.

Park içinde bir çok atıl alan gördüğünü belirten İmamoğlu, “Buraya yakışmayan noktalar var. Hiç kullanılmayan tarihi bir sarnıç var. Bizans döneminden bir sarnıç… Yanı sıra, daha önce etkin kullanılan alanların ne yazık ki böyle atıl bir pozisyonda olduğunu gördük. Tam o alanın göbeğinde plastik bir grubunun olması bir talihsizlik.”

İBB Başkanı İmamoğlu'nun yaptığı açıklama, daha çok rekreasyon çalışmasına yönelik olsa da, nostaljik İstanbulluların belleğinde renkli anılarıyla yer alan ve kültür sanat etkinlikleriyle özel bir yeri olan Gülhane Parkı eski görkemli günlerine döner mi bilinmez!

OĞUZ TURGAY