Çav Bella'nın hikayesi... Çav Bella ne demek? İşte Çav Bella'nın hiçbir yerde rastlayamayacağınız hikâyesi

Çav Bella'nın hikayesi... Çav Bella ne demek? İşte Çav Bella'nın hiçbir yerde rastlayamayacağınız hikâyesi

Son dönemlerin popüler şarkısı Çav Bella'nın hikayesini bu zamana kadar belki de hiç duymadınız. Peki Çav Bella'nın hikayesi ne, milyarların diline dolanan müziğin geçmişinde neler var?

İtalyanca Bella Ciao, Türkçesi ise Çav Bella... Özünde bir İtalyan halk şarkısı olan Çav Bella, yıllar içinde anti-faşist hareketin öncü marşı konumuna dönüşmüştür. Son olarak da Netflix’te yayınlanan meşhur İspanyol dizisi La Casa De Papel'de de duyduğumuz Çav Bella şarkısı, İtalyan işçilerin zorlu çalışma koşullarını anlatıyor.

HİTLER VE MUSSOLİNİ'YE BAŞKALDIRI

Çav Bella daha sonra bu özü ile 2. Dünya Savaşı'na taşıyarak Hitler ve Mussolini gibi diktatörlere karşı başkaldırı marşına dönüştü.

ekran-goruntusu-2022-06-07-193213.jpg

İTALYA'DA PİRİNÇ İŞÇİLERİ

Bella Ciao, ilk ne zaman ortaya çıktığı kesin bir bilgi yok fakat genel kanı 19. yüzyılın ilk yıllarında İtalya’da söylendiği şeklinde. Pirinç tarlalarında zor koşullarda çalışan işçiler sabahın erken saatlerinde ter dökmeye başlıyor ve insanlık dışı koşullarda çalıştırılıyordu. Bestesinin ve güftesinin kime ait olduğu da bilinmeyen Bella Ciao şarkısı tam da bu hikayeyi anlatıyor. Karısını evde bırakarak pirinç tarlasına çalışmayan giden bir İtalyan işçinin, evde onun yoluna gözleyen karısına anlattığı bir hikayeyi... 

ELVEDA GÜZELİM

'Elveda Güzelim' anlamına gelen Bella Ciao, işçilerin zorlu çalışma koşullarını ve sevdayı anlatan bir İtalyan halk şarkısı olarak biliniyor.

ekran-goruntusu-2022-06-07-193158.jpg

İSYAN MARŞINA DÖNÜŞTÜ

Halk tarafından sevilerek söylenen ve işçilerin sıkıntılı koşullarını dışavuran Bella Ciao, aynı dönemde muhalif bir hareket tarafından marşa dönüştürüldü. Bu muhalif hareket kapsamında anarşistler, komünistler, sosyalistler ve diğer anti-faşist gruplar için Çav Bella, tam manasıyla bir isyan marşına dönüştü. 

DÜNYA ÇAV BELLA İLE 1947'DE TANIŞTI

Kesin olmamakla beraber tüm dünyanın Çav Bella şarkısı ile tanışmasının ise 1947 yılında gerçekleştiği düşünülüyor..

1947 yılında Prag’da yapılan Dünya Öğrenci ve Gençlik Festivali’ne dünyanın 71 farklı ülkesinden binlerce kişi katıldı. İtalyan anti-faşist gruplar bu festivalde kendi yorumlarıyla Çav Bella şarkısını marş olarak söylediler. O günden sonra bir İtalyan halk şarkısı olan Çav Bella sınırları yıkmış ve tüm dünyadaki anti-faşist hareketlerin marşı haline gelmiştir.

198630b2-93ad-4e55-9dfa-b23243bd9bcf.webp

ÇAV BELLA'NIN KÖKENİ MUSEVİ OLABİLİR

Musevilere özgü, İbranice 'Klezmer' olarak adlandırılan enstrümantal müzik türü bulunuyor. Bu türde yapılmış 1919 tarihli kayıtta güfte olmasa da beste olarak Çav Bella ile birebir aynı şarkı çıkıveriyor karşımıza. Bu yüzden Çav Bella musevi kökenli bir şarkı olabilir fakat bununla ilgili net bir şey söylemek oldukça zor.

TÜRKİYE İLE İLK TANIŞTIRAN GRUP YORUM

Çav Bella’nın bilinen ilk Türkçe yorumu ise 1980 yılında protest müzik grubu Grup Yorum tarafından yapıldı.