Churchill’i canlandırarak Oscar'ı kazanan ingiliz oyuncudan Atatürk'e iltifatlar...

Churchill’i canlandırarak Oscar'ı kazanan ingiliz oyuncudan Atatürk'e iltifatlar...

“Darkest Hour” (En Karanlık Saat) filminde İngiliz devlet adamı Winston Churchill’i canlandıran Gary Oldman, başarılı performansıyla bu yıl neredeyse tüm ödülleri topladı. Ve sonunda kariyerinin ilk Oscar’ına da ulaştı. ‘En iyi erkek oyuncu’ seçilen ünlü yıldız, törenden hemen önce Los Angeles’ta Barbaros Tapan’a konuştu. Oldman, "Ne mutlu size. Biz Gelibolu’da kaybettik ama siz Mustafa Kemal sayesinde kazanarak modern Türkiye’yi kurdunuz" dedi.

İşte o Röportajın ilgili kısmı:

BİZ GELİBOLU’DA KAYBETTİK AMA SİZ MODERN TÜRKİYE’Yİ KURDUNUZ

*Size daha önce de Churchill rolü teklif edilmiş, kabul etmemişsiniz, doğru mu?

- Doğru... Çünkü rolü kabul edince sadece İngiltere’nin gelmiş geçmiş en büyük liderini oynamakla kalmayıp daha önce Winston’ı oynayan meslektaşlarımla da kendimi karşılaştıracaktım. Mesela Winston’ı kafamda canlandırırken, kendim mi yaratıyordum yoksa daha önce oynayan meslektaşlarımdan mı etkileniyordum bilemiyordum. Sonra her şeyi bir tarafa bırakıp elimdeki materyale odaklandım. Ses kayıtları, kitaplar, haberler... Araştırmalarımda tanıdığım Winston dinamik, hayatı seven, sorumluluklarına ve pozisyonuna saygılı bir adamdı... Tüm bulduğum bilgileri içime sünger gibi çektim ve karakter oluşmaya başladı...

*Winston Churchill, Nazi Almanya’sına karşı kazandı ama Mustafa Kemal Atatürk’e karşı Gelibolu’da kaybetti...

- Bazı kaybetmeler karşı tarafa çok iyi şekilde döner. Ne mutlu size. Biz Gelibolu’da kaybettik ama siz Mustafa Kemal sayesinde kazanarak modern Türkiye’yi kurdunuz...

DİĞER OYUNCULARIN GÖLGESİNDE KALMA KORKUM VARDI

*Neler kaldı Winston deneyiminden geriye? Bu rol size neler kattı?

- Bir İngiliz olarak benim için Winston’ı portrelemek, oyunculuğun Everest’i gibi bir histi... Onun için son 1 yılımı Churchill’e adadım. 
Tüm hayatımı ona ait şeylerle çevreledim ve bu deneyimden sonra Winston’a olan merakım, sevgim, hayranlığım daha da arttı. Ve bu sona ermeyecek, orası kesin.

MUSTAFA KEMAL TAM BİR SAVAŞ DEHASIYDI

Barbaros Tapan, Winston Churchill’in torununun çocuğu Randolph Churchill’le de görüştü. Churchill, Atatürk hakkında konuştu: “Evde tarih konuşurken konu ne zaman dünya liderlerine gelirse babam, dedemin (Winston Churchill) Mustafa Kemal’i çok ayrı bir yere koyduğunu söylerdi. Dedeme göre Mustafa Kemal tam bir savaş dehasıydı. Dedemin Mustafa Kemal hakkındaki övgü ve hayranlık dolu sözleri, beni onun hakkında araştırma yapmaya yöneltti. Şüphesiz Gelibolu zaferi dünya tarihinin en büyük zaferlerinden biri ve modern Türkiye’yi sadece Mustafa Kemal gibi bir deha bu kadar kısa sürede kurabilirdi.”