Çocukların 'İnek Şaban'ı, Türkiye'nin gülen yüzü Kemal Sunal... Ölümünün ardından 22 yıl geçti

Çocukların 'İnek Şaban'ı, Türkiye'nin gülen yüzü Kemal Sunal... Ölümünün ardından 22 yıl geçti

Türkiye onu gülen yüzüyle, güldüren sözleri ve davranışlarıyla hatırlıyor. Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000'de hayata gözlerini yumdu ama geride bıraktıkları onu yaşatmaya devam ediyor.

İnek Şaban, Avanak Abdi, Sakar Şakir, Salako, Tosun Paşa, Düt Düt ve daha niceleri... Her bir karakteri kalbimizde bambaşka yer edindi. Kemal Sunal 7'den 70'e tüm Türkiye'yi güldürmeyi başarmıştı. Onun gülüşü 3 Temmuz 2000'de sona erse de Türk halkını güldürüşü hep devam etti.

indir.jpg

KEMAL SUNAL 22 YIL ÖNCE ARAMIZDAN AYRILDI

Milyonların gönlünde taht kuran usta sinema oyuncusu Kemal Sunal aramızdan ayrılalı tam 22 yıl oldu. Bir uçak seyahati gülen yüzümüzü bizden ayırdı.

618cd5e14e3fe00eb020890b.webp

KEMAL SUNAL'IN EŞİ GÜL SUNAL'DAN AĞLATAN PAYLAŞIM

Kemal Sunal'ın eşi Gül Sunal, milyonların bağrına bastığı usta oyuncunun ölüm yıl dönümünde duygusal bir mesaj verdi. Sunal, paylaşımında "Kemalcim 1 sene daha geçti… Biz yine hiç ayrılmadık. Bugün ilk defa sana gelemiyorum. Ama hep yanımdasın bunu biliyorsun di mi? çok özlüyorum çok…" dedi.

aaaaaaaaaaa.jpg

ALİ SUNAL, BABASIYLA SÜNNETLİK FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Kemal Sunal'ın oğlu Ali Sunal'dan da bir paylaşım geldi. Oğul Sunal yaptığı paylaşımda babasıyla beraber çektirdiği sünnet fotoğrafını paylaşarak, "Madem sünnetten bahsettik o zaman yakışıklı babamla fotoğrafımı da koyayım. Bugün yanımızdan gitmenin 22.yılı. Tarifsiz bir özlem içindeyim babam. İyi ki bu dünyadan geçmişsin bize eserlerini bırakmışsın şimdi torunların seni o izlemeye doyamadığımız eserlerinden tanıyacak. Seni çok seviyorum yattığın yer incitmesin benim melek babam…" dedi.

ekran-goruntusu-2022-07-03-121002.jpg

KEMAL SUNAL'IN KIZI EZO SUNAL'DAN ÖZLEM DOLU PAYLAŞIM

Kemal Sunal'ın kızı Ezo Sunal da babasını sosyal medyada hesabından anmayı es geçmedi. Ezo Sunal paylaşımında "Doğrulanmış Dünyanın en güzel gülen babası desem herkes hemfikir olur sanırım, seni çok seviyorum babam" sözleriyle duygularını ve özlemini babasıyla çektirdiği fotoğrafı ile paylaştı.

ekran-goruntusu-2022-07-03-122058.jpg

Peki herkesin gönlünde taht kuran usta oyuncu Kemal Sunal kimdir? Hayat hikâyesinde neler var? Kaç yaşında öldü? Hangi takımı tutardı? İşte tüm soruların yanıtı...

KEMAL SUNAL KİMDİR?

Kemal Sunal, 10 Kasım 1944 tarihinde Malatya Doğanyol'a bağlı Gökçe köyünde doğdu. Aslen Malatyalı olan Kemal Sunal'ın çocukluğu İstanbul Fatih'teki Küçükpazar semtinde geçti. Sunal, ailenin üç çocuğunun en büyüğüydü.

Kemal Sunal okula adımını ilk kez annesi ile beraber giderek attı. Annesi, o gün sınıftaki bütün çocukların ağladığını fakat Kemal Sunal'ın hiçbir şey söylemeden yanında durduğunu söyledi. Ortaokul yıllarında efendi ve utangaç bir insan olarak tanınan Sunal, lisedeki o çekingenliğini aşabildi. Ortaokulu bitirdikten sonra Vefa Lisesi'ne yazıldı.

d-abeocxuaukmtw-uxmz.jpg

KEMAL SUNAL'IN TİYATRO İLE TANIŞMASI

Kemal Sunal, tiyatrocu olmak istediği için okulda çeşitli müsamereler düzenledi. Tiyatroya olan ilgisi felsefe öğretmeni Belkıs Bakır'ın dikkatinden kaçmadı. Bakır, Kemal Sunal'a onu bu profesyonel oyunculuğa başlamasını sağlayacak kişiler ile tanıştırabileceğini söyledi. Fakat babası Mustafa Sunal, oğlunun tiyatrocu olma isteğine başlangıçta karşı çıksa da Belkıs Bakır baba Sunal'ı ikna etmeyi başardı.

624d9ff54e3fe0216cc8ba03.webp

İLK OYUNUNDA HİÇBİR ŞEY YAPMADAN GÜLDÜRMEYİ BAŞARDI

Neticede babası, Kemal Sunal'a tiyatrocu olması için izin verince, Belkıs Bakır onu Kenter Tiyatrosuna götürdü ve Müşfik Kenter ile anlaştı. Sunal'ın yer aldığı ilk tiyatro oyunu Deli İbrahim'di. Bu oyunda celladın yardımcısını oynadı.

Sunal'ın hiçbir diyaloğu olmamasına rağmen seyirci ona yine de gülüyordu. En başta Kemal Sunal ve Müşfik Kenter bu duruma pek anlam veremedi. Kenter Tiyatrosu'nda fazla kalmadı.

tumblr-nxnh6qb4fz1st7nhfo1-500.jpg

KEMAL SUNAL'IN HAYATINDA DÖNÜM NOKTASI

Kemal Sunal daha sonra Ayfer Feray ve Ulvi Uraz ile Devekuşu Kabare Tiyatroları'nda yer almaya başladı. Devekuşu Kabare tarafından sahnelenen Dün Bugün adlı oyunu izleyen usta isim Münir Özkul, Kemal Sunal'ın oyunundan etkilendi ve yanındaki Ertem Eğilmez'e "Bak Ertem, dikkat bu çocuğa, iş var bunda" dedi.

Özkul'un tavsiyesini dikkate de alan Eğilmez, kendi yöneteceği Tatlı Dillim adlı sinema filminin oyuncu kadrosuna Kemal Sunal'ı da dahil etti. 

1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adımını atan ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başlayan Sunal iyiden iyiye ün kazanmaya başladı. Sunal; İnek Şaban, Süt kardeşler, Çöpçüler Kralı, Davaro, Sakar Şakir, Korkusuz Korkak, Üç Kağıtçı, Yedi Bela Hüsnü gibi filmlerinde canlandırdığı karakterleri ile milyonlarca insanın sevgisini kazandı ve Türk sinemasının efsane bir sanatçısı olarak gönüllerdeki yerini edindi. 

hj.webp

KEMAL SUNAL ÜNİVERSİTEDEN 51 YAŞINDA MEZUN OLDU

Kemal Sunal, saf, temiz, iyi yürekli, çoğu zaman güldüren, kimi zaman ise hüzünlendiren rolleriyle başarıdan başarıya koşarken, 1977'de Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü almayı başardı. 12 Eylül Askeri Darbesi öncesinde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve yüksek lisans yaptı.

KEMAL SUNAL KİTABI

'Komedyen Kimliği ile Kemal Sunal'ın ve Filmlerinin İncelenmesi' başlıklı yüksek lisans tezi, 2005 yılında ailesi tarafından 'TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü' adıyla kitap haline getirilip yayımlandı.

UÇAK YOLCULUĞU VE KALP KRİZİ TÜRKİYE'Yİ YASA BOĞDU

Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol alan Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000'de 'Balalayka' isimli filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce kalp krizi geçirdi. Usta isim 55 yaşında hayata gözlerini yumdu. Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin o günkü haberine göre, uçaktaki personel ilk yardım konusunda bilgisizdi ve çağrılan ambulansta doktor yoktu. 'International Hospital' hastanesine kaldırılan usta ismin doktoru, Kemal Sunal'ın kalp rahatsızlığı olduğunu dile getirmiş ve kalp ilaçları kullandığını açıklamıştı.

kemal-sunal-padv-cover.jpg

ON BİNLER KEMAL SUNAL'A VEDA ETTİ

Kemal Sunal için ilk tören, Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlendi. AKM'den polis bandosuyla Teşvikiye Camii'ne götürülmek için çıkarılan sanatçının naaşına, gümrük muhafaza memurları da eşlik etti. Taksim'den Teşvikiye Camii'ne kadar kortej oluşturan sevenleri, yoğun ilgi dolayısıyla camiye ulaşmakta zorlandı. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazında, yoğun ilgi nedeniyle polis güvenlik önlemi aldı, gümrük muhafaza memurları tabutun başında saygı nöbeti tuttu.

Cenaze namazının ardından eller üzerinde Rumeli Caddesi'ne kadar taşınan Kemal Sunal'ın naaşı, buradan sonra cenaze aracına konuldu ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Ölümünün ardından Kemal Sunal'ın adı çeşitli sokaklara, caddelere, okullara, otobüs duraklarına ve yerleşkelere verildi.

Türkiye'yi yasa boğan ölümün ardından yıllar geçti ama Kemal Sunal hala 7'den 70'e herkesi güldürmeyi başardığı eserleriyle anılmaya devam ediyor.