Dünya şairleri kadınlar için İstanbul'da buluştu

Dünya şairleri kadınlar için İstanbul'da buluştu

IV. FeminİSTANBUL Uluslararası Kadın Şiiri Festivali'nin bu yıl açılış töreni 8 Kasım 2019'da, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

IV. FeminİSTANBUL Uluslararası Kadın Şiiri Festivali, 7-9 Kasım 2019 tarihlerinde UNESCO'ya bağlı organizasyonlar olan Dünya Şiir Festivali (WFP), Kapital Yazarlar Vakfı (WCF), Dünya Şiir Hareketi (WPM) ve Kartal Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşen festival, dünyanın dört bir yanından gelen şairleri ağırladı.

Bu yıl manifestosu “Şiir Şiddeti Yener” olan FeminİSTANBUL'un açılış törenine yabancı şairlerden Androulla Shati (Kıbrıs), Asma Al Haj (Filistin/Ürdün), Darya Heidari (İran), Domenico Pisana (İtalya), Gino Leineweber (Almanya), Nancy Paul (Hindistan), Rokiah Hashim (Malezya), Sanaz Davoodzadeh Far (İran), Saviana Stănescu (Romanya/USA), Vadim Terekhin (Rusya), Valentin Iacob (Romanya); ev sahibi şairlerden Ali Rıza Gelirli, Ayça Erdura, Aydan Yalçın, Dilruba Nuray Erenler, Emel Koşar, Halil İbrahim Özcan, Hilal Karahan, İsmail Biçer, Levent Karataş, Malik Enes Gümüşlü, Muhsine Arda, Muzaffer Özdemir, Nevin Koçoğlu, Niyazi Yaşar, Okan Yılmaz, Ömer Turan, W. B. Bayrıl, Durmuş Türker, Zeynel Kaya, Ömer Lütfü Demircan, Ayser Bektaş, Hüseyin Aslan, Taner Sezgin, Hatice Dökmen, Dilek Uyar, Hayrettin Erenler katıldılar.

ONUR ÖDÜLÜ, CANAN KAFTANCIOĞLU'NA

Bu yıl, Uluslararası Feminİstanbul Şiir Festivali Onur Ödülü, İstanbul CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verildi. Ödülü ve sertifikayı Kartal Belediyesi Başkanı Gökhan Yüksel ile geçen yıl aynı ödülü almış olan, 26. Dönem CHP İzmir Milletvekili, yazar Zeynep Altıok Akatlı sundular.

Ödül gerekçesini festival direktörü Hilal Karahan “FeminİSTANBUL Onur Ödülü, festivalimizin her yıl süregelen bir geleneğidir. Bu yıl ödülü Canan Kaftancıoğlu'na vermeyi uygun gördük. Türkiye'de onun kadar güçlü ve cesur kaç kadın var? Meyve veren ağaç taşlanır sözünden hareketle, onun uğradığı erkek egemen saldırıların da bir tür şiddet olduğuna inanıyoruz. FeminİSTANBUL Onur Ödülü ile ona destek olmak istiyoruz.” diye açıkladı.

FEMİNİSTANBUL KADIN ŞİİRİ ANTOLOJİSİ

IV. FeminİSTANBUL Uluslararası Kadın Şiiri Festivali kapsamında, bu yıl da bir “Kadın Şiiri Antolojisi” basıldı. Antolojinin tanıtımı festival açılış töreninde yapıldı. Editörlüğünü Op. Dr. Hilal Karahan'ın yaptığı antolojide, 78 dünya şairi yer aldı.

Antoloji editörü Op. Dr. Hilal Karahan, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi hazırladık. İçinde Hindistan'dan Kolombiya'ya kadar, dünyanın her yerinden, 78 şairin kadın temalı şiirleri yer aldı. Bundan sonraki yıllarda da bu geleneğin devam etmesini arzuluyoruz.” dedi.