Emel Sayın 'Bestekârlarımız' programıyla İBB CRR sahnesinde

Emel Sayın 'Bestekârlarımız' programıyla İBB CRR sahnesinde

Türk müziğinin değerli seslerinden Emel Sayın, geçtiğimiz sezon sanat camiasında büyük ses getiren ve ilgi gören “Makam Zamanı” programının devamı olan “Bestekârlarımız” konser dizisiyle yeni kültür sanat sezonunda da hayranlarıyla İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda buluşmaya devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), Türk müziğinin kıymetli sanatçılarını özel programlarla İstanbullu sanatseverlerle buluşturuyor.
 
Billur sesli sanatçı Emel Sayın’ın her ay farklı bir bestekârımızın eserlerini seslendireceği programın ilki, 9 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek. Unutulmaz şarkıları ile gönüllere taht kuran kadife sesli sanatçı, bu konserinde 2008 yılında vefat eden ve günümüze birçok eser bırakan kıymetli bestekârlarımızdan Avni Anıl’ın eserlerini seslendirecek. Bestekârlığının yanı sıra koro şefliği yapan ve müzik ile ilgili yayınlar çıkartarak çalışmalarda bulunan Anıl’ın;     “Rüya Gibi Uçan Yıllar”, “Gözlerin Kömür Senin Bakışın Ömür Senin”, “Kaderimde Hep Güzeli Aradım”, “Bir Geceye Bin Ömür Verilir”, “Öyle Dudak Büküp Hor Gözle Bakma”, “Yalan Yıllar / Ne Yeşili Ne Siyahı” ve “Safâlar Getirdiniz Safâ Geldiniz Dostlar” adlı eserlerinin de içlerinde yer aldığı seçkin bestelerinin söyleneceği bu kaçırılmayacak program, 20.00’de başlayacak.
 
Sanat yaşamı boyunca on dokuz kez yılın sanatçısı seçilerek Altın Kelebek ödülünü alan ve otuzu aşkın long play, 45’lik ve CD’lere imza atan Sayın, dinleyicilerine keyifli bir akşam daha yaşatacak.

Avni Anıl kimdir?

İstanbul’un Üsküdar ilçesi Selimiye semtinde 1928 yılında doğan Avni Anıl,  Selimiye’deki Ondokuzuncu İlkokulu, Paşakapısı Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. Mûsikîye çocukluk yıllarında Üsküdar halkevinde başladı. 1950 yılında Üsküdar Mûsikî Cemiyeti'nde Emin Ongan'la tanıştı ve ders almaya başladı. Beste, şarkı formu ve günün şarkılarını meşk yoluyla burada öğrendi. Bir süre polis olarak görev yapan Anıl, 1955 yılında bu işinden ayrılarak gazeteciliğe başladı. Üç yıl Akşam gazetesinin sanat sayfasını yönetti. 1955-1967 yılları arasında İstanbul Radyosu’nun haber servisinde çalıştı. 1967 yılında tek tip nota yayınlamaya başladı. 1969 yılında "Mûsikî ve Nota" adlı dergiyi çıkardı. Bu dergi, 36 sayı ve üç cilt olarak yayımlandı. Emekli olduktan sonra 1983 yılında İzmir Alsancak'ta “Avni Anıl Yayınevi”ni kurdu. Önceki yıllarda yayımlanan "Mûsikî ve Nota" dergisini bu defa “Yeni Dizi Sayı 1” adıyla yeniden çıkarmaya başladı. Ayrıca "Anılar ve Belgelerle Mûsikîmiz" , "Bestecilerimizden Ezgiler" adlı nota fasikülleri kitaplarını yayınladı. “Mûsikîmizden Portreler” isimli belgeseli ile televizyon programı yapan Avni Anıl,  radyoda da "Sazdan Söze" ve "Dizelerden Ezgi Bahçesine" isimli programlara imza attı. 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı.