Ferhat Göçer: Yeni bir kavga yaratmanın alemi yok

Ferhat Göçer: Yeni bir kavga yaratmanın alemi yok

Hürriyet Kelebek yazarı Cengiz Semercioğlu'nın pazar röportajlarının bu haftaki konuğu, ünlü şarkıcı Ferhat Göçer oldu.

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Yönerim Kurulu Üyesi de olan Göçer, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

MSG yönetimindesin. Nedir bu meslek birliğindeki bitmeyen telif meselesi?

- Açık konuşacağım; bir türlü uygulamaya geçmeyen bir yasa var.Hayata geçmemesi de maalesef bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Bu yasanın çıkması için çok uğraştık. Dört meslek birliği gerçekten büyük özverilerle bir araya geldi. Orhan Gencebay’la olsun, Arif Sağ’la olsun, bu konuda çok çabalar sarf ettik. Birlikte çok mesai harcadık. Belirli bir noktaya da geldik, ancak bir türlü çıkamadı. Çünkü Ankara’daki öncelikler başka.

Kime sorsam yasaya suç atıyor.Peki sizin hiç mi suçunuz yok?

- Yemin ediyorum elimizden geleni yaptık. Ben 4 yıldır MSG’de yöneticiyim. Tabii ki aramızda kavgalar olacak. Bu çok doğal. Çatışma olmazsa garip olur zaten. Ama emin ol, yasa meselesi gündeme geldiğinde herkes bir oldu, tek bir organ gibi çalıştı günlerce.Bülent Forta’sından Orhan Gencebay’ına, Arif Sağ’ından Burhan Şeşen’ine aklına gelecek herkesle saatlerce mesai harcadık.

Sizin meslek birliğine de üye olan bazı sanatçılar diyor ki “Telif alamıyoruz, şarkılarımız bilmem nerede çalıyor, 100 lira telif gönderiyorlar.”

- Haklılar. Şu anda toplanan yıllık telif, 50 milyon TL. Toplam teliften bahsediyorum.Yorumcusu, eser sahibi, yapımcısı senelik 50 milyon gibi bir bütçe var. Ulaşması gereken ya da Türkiye’de ulaşabileceği nokta ne? Tahmin et bakalım.

500 milyon lira gibi bir şey...

- 650 milyon liralık bir potansiyel var Türkiye’de. Ama bunun karşısında da yasanın çıkmasını istemeyen bazı birimler ya da kurumlar var. Şimdi bu 50 milyon lira, senelik kaç kişiye dağılıyor tahmin et...

İddialara göre toplanan paraları yöneticiler götürüyormuş!

- Yok ya. İnan bana haksızlık ediliyor. İşin içindeyiz, biliyoruz. Orada öyle götürülecek bir para yok. Ama şu olabilir; masraflar kısılabilir.Atıyorum 10 liralık masraf 5 liraya düşürülebilir. Ama yani bu, içinde bulunduğumuz problemin yanında devede kulak bir sorun.

Sezen Aksu aday olacakmış MSG’nin yönetimine...

- Neden olmasın? Güzel bir şey. Keşke olsa.

Peki mevcut yönetim neden bırakmamak istiyor?

- Çok derin ve çok tehlikeli sorular soruyorsun. Bu konuya girersek kıyamet kopar. (Gülüyor)

Bunu pas geçelim o zaman...

- Çok şey söylerim ama ortalık karışır. Sessizce, kimseyi incitmeden bir yol bulmaya çalışıyoruz. Kimsenin canının yanmasını da istemiyorum bu konuda.Zaten yeteri kadar şey var içeride.Yeni bir kavga yaratmanın alemi yok.