Herkes merak ediyordu: 'Kim Milyoner Olmak İster?' editörü kim?

Ekranların sevilen yarışma programı 'Kim Milyoner Olmak İster?', bu sezon dil bilgisi sorularıyla gündeme bomba gibi düşmüştü. Herkes soruları hazırlayan isimi merak ediyor, o isim sır gibi saklanıyordu. 'Gizemli editör'ün "Ne Ülen Bu?" ve "Bildiğimiz Gibi Değil" kitaplarının yazarı Musahhih Kemal Kırar olduğu öğrenildi.

07 Kasım 2017 Salı 21:54
Herkes merak ediyordu: 'Kim Milyoner Olmak İster?' editörü kim?

Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında bu sene dil bilgisi anlamında çok konuşulan sorulardan bazıları şöyle:

1-Türkçe’de kelimeler en fazla hangi harfle başlar?

a- K harfi

b-M harfi

c-R harfi

d- S harfi

Cevap: a

***

2- Leonardo da Vinci, Mona Lisa”yı hangisinin üzerine resmetmiştir?

a- Papirüs

b- Ahşap

c- Bez

d- Alçı

Cevap: b

****

3- Romalı bir düşünür ve söylevci olan Cicero adının kök anlamı nedir?

a- Nohut

b- Erik

c- Pirinç

d- Armut

Cevap: a

****

4- Şairlerin, yazarların, bestecilerin eserlerinden alınmış, seçme parçalardan oluşan eser, anlamına gelen “antoloji”nin diğer adı nedir?

a-Abıhayat

b-Çeşmibülbül

c-Güldeste

d-Lalelzar

Cevap: c

****

5- Eskiden kullanıan bir kelime olan “mahviyet” ne anlama gelmektedir?

a-Çok üzülmek

b-Yok olmak

c-Alçak gönüllülük

d-Dikkat çekicilik

Cevap: c

***

6-Fransızcadan dilimize geçmiş olan “arena” kelimesinin kökeninin anlamı hangisidir?

a- Ateş

b- Kum

c- Tekerlek

d-Çukur

Cevap: b

****

7-Türkçeye Arapçadan geçen “muhteşem” kelimesinin kökeninin anlamı hangisidir?

a-Askerler

b- Hizmetçiler

c- Köylüler

d- Efendiler

Cevap: b

****

8- 1926’dan önce kullanılan ve “Alaturka” da denilen saat sistemine göre bir günün bitip diğerinin başladığını haber veren ezan hangisi olur?

a-Sabah ezanı

b- Öğle ezanı

c- Akşam ezanı

d- Yatsı ezanı

Cevap: c

***

Musahhih Kemal Kırar’ın “Ne Ülen Bu?!” ve ”Bildiğimiz Gibi Değil” başlıklı iki kitabı var…

Uzun süre “Bilinmeyen Gerçekler” köşesinde haber portallarına yazılar yazan Kırar, 200’ün üzerinde Türkçe sözlüğe sahip.

“Kim Milyoner Olmak İster?”in arşiv zenginliğinin kaynağı da buradan geliyor.. Türkçe ve dilbilgisinin kullanımında son derece hassas olan Kemal Kırar’dan sonra yarışmada düzeltme işaretlerinin (şapkaların) kullanılmaya başlaması da dikkatlerden kaçmıyor.

Son Güncelleme: 07.11.2017 22:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.