İngiltere'de penis şeklinde gümüş kolye bulundu... Talihsizliklerden koruyor!

İngiltere'de penis şeklinde gümüş kolye bulundu... Talihsizliklerden koruyor!

İngiltere’de, 1.800 yıl öncesine ait, kişileri talihsizlikten korumak için boyuna takılan penis şeklinde gümüş bir kolye bulundu.

Arkeolofili'nin Live Science'den aktardığı habere göre, İngiltere'de talihsizliklerden koruduğuna inanılan penis şeklinde gümüş kolye ucu keşfedildi. Haberde şu ifadelere yer verildi:

KÖTÜ ŞANSTAN KAÇINMAK İÇİN YARATILDI

Marcus Terentius Varro (MÖ 116 – MÖ 27) ve Yaşlı Plinius (MS 23 – 79) gibi antik Roma yazarları, fallusun ve temsillerinin, bir kişiyi kötülükten koruma gücüne sahip olduğu düşünüldüğünden bahseder. Fallus’un birçok tasviri Roma İmparatorluğu’nda bulundu ve bilim insanları genellikle bunların kötü şanstan kaçınmak için yaratıldığına inanırlar.

Kolye ucu yaklaşık 3,1 santimetre uzunluğunda ve tepesinde bir ipin geçmesi için küçük bir halka var. Romalıların İngiltere’yi MS 42 ve 410 yılları arasında kontrol ettiği bir zamana tarihleniyor.

PENİS ŞEKLİNDE TILSIMLARA SIKÇA RASTLANIYOR

Taşınabilir Eski Eserler Programı’nda (PAS) bir görevli olan Lori Rogerson, "Penis şeklindeki bu tür tılsımlar Roma Britanya’sında sıklıkla görülse de, Kent bölgesinde bulunan bu kolye ucu gibi gümüşten ziyade tipik olarak bakır alaşımından yapılırlar." diyor.

KORUYUCU YETENEKLERİ GÜÇLENDİRDİĞİ DÜŞÜNÜLMÜŞ OLABİLİR

Rogerson, "Bakır alaşımından daha kaliteli bir metal olan gümüşün, fallusun koruyucu yeteneklerini güçlendirdiği düşünülmüş olabilir. Çocukların bu apotropik [kötülüğü durdurma gücüne sahip] araçlarla korunduğunu biliyoruz ve arkeolojik kanıtlar, bunların Britanya’da kullanımının Roma ordusunda çok popüler olduğunu gösteriyor." diyor.

NAZARDAN KORUMAK İÇİN BÖYLE KOLYELER TAKIYORLAR

Musée Yves Brayer’de bu eserler hakkında araştırma yapan Cyril Dumas, "Romalı erkekler, kadınlar, çocuklar ve hatta hayvanlar, sözde nazardan korunmak için böyle kolyeler takarlardı. Bu tılsım, kötü şansın kişileşmesi olan ‘nazar’ın etkilerine karşı kullanılıyordu." diyor.

İNGİLTERE'DE MÜZE KOLEKSİYONUNA GİREBİLİR

Wendy Thompson, kolye ucunu 31 Aralık 2020’de buldu ve bunu, British Museum ve Galler Ulusal Müzesi tarafından yürütülen bir program olan Portable Antiquities Scheme’e bildirdi. Eser şu anda İngiltere yasalarının gerektirdiği hazine sürecinden geçiyor ve bu da İngiltere’de bir müze koleksiyonuna girmesine neden olabilir.