Kadın ve çocuklara temel fotoğrafçılık eğitimi

Kadın ve çocuklara temel fotoğrafçılık eğitimi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan kadın ve çocuklara “Temel Fotoğrafçılık Atölyesi” eğitimi verildi. Fotoğrafçılık eğitimi kapsamında fotoğrafta ışık, kompozisyon, kadraj bilgisi gibi temel fotoğrafçılık eğitimleri verildi.


Büyükşehir Belediyesi Etkinlik Kafe’nin bulunduğu açık alanda devam eden kurslar, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nda görevli Fotoğraf Eğitmeni Rıfat Gürbüz tarafından veriliyor. Derslerde, fotoğrafta ışık, kompozisyon, kadraj bilgisi gibi temel fotoğrafçılık bilgileri paylaşılıyor. Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı eğitimlere de önem veriliyor. Verilen kurslar Hem profesyonel fotoğraf makineleri, hem de telefon üzerinden sürdürülüyor.

10-16 yaş grubundakiler Pazartesi, yetişkin grupları da Salı günleri atölyeye katılıyor. 3 haftadır devam eden kurslarda teorik bilgileri alan katılımcılar, pratikte alıştırmalar yapıyor. Pandemiden dolayı kalabalık olan yetişkin grubu 5’er kişilik sınıflara bölündü.  Eğitimlerde sosyal mesafe ile hijyen kurallarına dikkat ediliyor. Büyükşehir kurs başvurularını yaz boyunca devam edeceğini duyurdu. Atölye sonunda düzenlenmesi planlanan gezi ile katılımcılar öğrendikleri bilgileri pekiştirme fırsatı bulacak.

GÜRBÜZ: “DAHA MİNİMALİST VE KÜÇÜK BAKIŞLARLA YETENEKLERİNİ ORTAYA ÇIKARIYORUZ”

Gürbüz, fotoğraf konusunda katılımcılar ile teoriden çok pratik bilgiler paylaştıklarını belirterek, “Şimdiye kadar verdiğimiz kurslarımızda, ters ışık, kompozisyon, telefondaki bazı ayarları anlattık. Hayata daha minimalist, daha küçük bakışlarla bakmalarını sağlıyor, daha yaratıcı yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Gayet olumlu dönüşler yaşıyoruz. Kursların bitiminde büyük bir gezi ile bütün öğrendikleri bilgileri tekrarlayarak, sahada uygulayarak, çok daha büyük hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz. Kurs programını da buna göre şekillendirdik. İnsanların beklentileri doğrultusunda. Katılım gayet iyi, ilgi de iyi” dedi.

“SADECE BİR FOTOĞRAF KARESİ ALMAYI DEĞİL, HAYATA BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİREN BİR KURS OLDU”

2 çocuk annesi Tülin Aydın, Fotoğraf Atölyesi’ni Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesapları aracılığıyla duyduğunu belirterek, “Fotoğrafa ilgim hep vardı. Fakat teknik anlamda eğitim alabilme olanaklarım yoktu. Belediye Başkanımız’ın vasıtasıyla, Rıfat hocamızın da emeğiyle öyle olanaklara sahip olduk. Kurslar çok güzel ve verimli geçiyor. Hocamızın çok büyük emekleri var. Farklı bir bakış açısı kazandırıyor bizlere. Sadece bir fotoğraf karesi almayı değil, aslında hayata bakış açımızı değiştiren bir kurs oldu. Biraz daha minimalize bakmayı, biraz daha sadeleştirmeyi, her şeyi çekmeyi değil, aslında özel bir şeyleri yakalayabilmeyi öğrendim. Bunu hayatımızda uygulayabilmeyi öğrendik” ifadelerini kullandı.

ÇOKGÜN: “FOTOĞRAF ÇEKİYORDUK AMA NEYİ NASIL ÇEKMEMİZ GEREKTİĞİNİ BİLMİYORMUŞUZ”

Fotoğraf çekebildiğini ancak nasıl çekilmesi gerektiğini kurlarda öğrendiğini söyleyen İç Mimar Gizem Çokgün,, “Fotoğraf çekiyorduk aslında ama neyi nasıl çekmemiz gerektiğini bilmiyormuşuz. Işığın önemini, ritimleri, nerede, nasıl fotoğraf çekilmesi gerektiğini öğrendik. Hep büyük açılarda fotoğraf çekerdim. Minimalist fotoğrafları öğrendim. Portre fotoğraflarının nasıl daha güzel çıkabileceğini öğrendim. Gezilerde doğa fotoğraflarının, gün batımı, gün doğumu, ters ışık gibi fotoğrafların özelliklerini öğrendim. Kamera ayarları hakkında çok bilgim oldu” dedi.