Kızılderili aktivist ve oyuncu Sacheen Littlefeather hayatını kaybetti

Sinema Akademisi, Marlon Brando'nun The Godfather filmiyle aldığı Oscar ödülünü reddeden Kızılderili aktivist Sacheen Littlefeather'ın 75 yaşında öldüğünü duyurdu.

1973 Oscar Ödül Töreni’nde hiç beklenmedik bir şey olmuş ve tüm gözler “en iyi erkek oyuncu” ödülünü almak için Marlon Brando’yu ararken geleneksel kıyafetleriyle sahneye Kızılderili aktivist ve oyuncu Sacheen Littlefeather çıkmıştı. 

Brando'nun yerine Littlefeather sahneye çıkarak ödülü almayı reddetmiş, kısa bir konuşma yaparak aktörün ödülü reddetme nedeninin kısmen, "bugün film endüstrisi ve televizyonda, film tekrarlarında Amerikan yerlilerine yapılan muamele" olduğunu açıklamıştı.

O sırada 26 yaşında olan Littlefeather yuhalanmış, daha sonra aktör John Wayne'in, kendisine saldırmaması için kulisteki güvenlik görevlileri tarafından tutulduğunu ifade etmişti. Sahne arkasındaki diğer kişilerin de saldırgan hareketlerde bulunduğu bildirilmişti. Törenden sonra aktivist, Hollywood tarafından kara listeye alınmıştı.

Sinema dünyasına kara bir leke olarak geçen bu geceden tam 50 yıl sonra, geçtiğimiz ağustos ayında Akademi, Littlefeather’dan özür dileyip özel bir etkinlik gerçekleştirdi. Ve şimdi Littlefeather bu özürden sadece birkaç hafta sonra hayatını kaybetti.

75 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Sinema Akademisi dün yaptığı açıklamada, Marlon Brando'nun "The Godfather" filmiyle aldığı Oscar ödülünü reddeden Kızılderili aktivist Sacheen Littlefeather'ın 75 yaşında öldüğünü duyurdu.