Köy Enstitüleri 82.Yaşında Unutulmadı

Köy Enstitüleri 82.Yaşında Unutulmadı

CHP, kuruluşunun 82. yıldönümünde 21 köy enstitüsüne ziyaret programı başlattı. Köy Enstitüleri’nin önemine dikkat çekmek isteyen CHP, kuruluşunun 82. Yıldönümünde bu köklü mirası sahipsiz bırakmadı.

ANKA’nın aktardığına göre Türkiye’nin 21 farklı şehrindeki Köy Enstitülerini incelemek amacıyla başlatılan programın ilk durağı Çifteler-Mahmudiye Köy Enstitüsü oldu. Program CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya başkanlığında, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in de bulunduğu heyetin Türkiye'nin ilk Köy Enstitüsü olan Eskişehir Mahmudiye Çifteler Köy Enstitüsü'ne ziyaretleri ile başladı. Heyete Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Göndoğan ve CHP İl Örgütü yöneticileri de eşlik etti.

chp-heyet-001.png

Enstitüde incelemelerde bulunan heyet, binaların terk edildiğine ve harabeye döndüğüne dikkat çekti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 21 Köy Enstitüsü binası ve arazisinin, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altında olmasına rağmen bir çoğunun harabeye dönmüş olduğuna vurgu yaptı. Kaya, bu sebeple 21 Köy Enstitüsünü yaşatmak; mirasını çağın koşullarına uygun olarak geliştirip, geleceğe taşımak için yola çıktıklarını söyledi. İncelemelerin ardından açıklama yapan Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, “Köy Enstitüleri meşaleydi şimdi söndürdüler bunların eksikliğini biz hissediyoruz. CHP iktidarında Köy Enstitülerine hak ettiği değeri vereceğiz” dedi.

“KÖY ENSTİTÜLERİNE HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye’de eğitimin içinin boşaltıldığı bu dönemde gerçekleştirilen bu anlamlı ziyaret sırasında Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,” Köy Enstitüleri hayata geçmese bile Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyıl dediğimiz sürecine bu ruh ışık verecek, aydınlatacak. Atatürk’ün çağdaş laik, akıl yolundaki yolculuğumuzda Köy Enstitülerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var" diye konuştu.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise şunları ekledi: “17 yaş grubunda 549 bin öğrencimiz ne okulda ne işte. Kayıp bir nesilden bahsediyoruz. Bunun sebepleri taşımalı eğitim, ekonomik koşullar nedeniyle çocuklarımızın okulları terk etmesi, biz o yüzden buradayız. Cumhuriyetin ilk yıllarında ilk çoban ateşinin yakıldığı yerdeyiz.”

cifteler.jpg​​​​​​​​​​​​​​

“O GÜN KÖY ENSTİTÜLERİNİ KAPATAN ANLAYIŞ BUGÜN DE 20 BİN KÖY OKULUNU KAPATMIŞTIR”

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise şunları söyledi:

"Ziyaret ettiğimiz Çifteler Köy Enstitüsü köy öğretmeni yetiştirmek için 1937 yılında çıkartılan 3238 sayılı Köy Öğretmenleri Kanunu kapsamında ‘eğitmen kursu’ olarak açılmış, daha sonra köy enstitüsü olarak eğitime devam etmiştir. İlk öğrencilerini ise Ankara ve Tunceli’den almıştır. 1947 yılına kadar 8 bin 675 eğitmen yetiştirilmiştir. ​​​​​​​

Çifteler Köy Enstitüsü ilk kurulan Köy Enstitüsüdür, yani ilk tohumdur. Birçok köy enstitüsünün binaları yok edilmişken bu binalar ayakta duruyor. O dönem, köy enstitülerinin kuruluşuna karşı çıkan anlayış ‘Ölü doğan bir projedir, Köylüyü köyde tutma çabasıdır’ diyerek amansız bir mücadele başlatmış; sonunda da 1954 yılında köy enstitülerini kapatmıştır. O gün Köy Enstitülerini kapatan anlayış, bugün de 20 bin köy okulunu kapatmıştır. Okulu kapatıla​​​​​​​n, öğretmeni olmayan köyler boşalmış; tarım, hayvancılık bitme nok​​​​​​​tasına gelmiştir. Köylerimiz bugün boş, ıssız, insansızdır; çocuk seslerinden mahrum kalmıştır.”

eskisehir-cifteler-kizlar.png​​​​​​​

İlki Eskişehir Çifteler- Mahmudiye Köy Enstitüsü ile baş​​​​​​​layan 21 köy enstitüsünü kapsayan ziyaret programı, 18 Haziran’da Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü’yle tamamlanacak.