Letonya basını: Kim Ki-duk yaşamını yitirdi

Letonya basını: Kim Ki-duk yaşamını yitirdi

Letonya basını, Güney Koreli film yönetmeni Kim Ki-duk’un koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Delfi haber portalında yer alan haberde, 20 Kasım’da Letonya'ya gelen Kim Ki-duk’un, koronavirüse bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.

Jurmala şehrinde ev ve oturma izni almak istediği öğrenilen 60 yaşındaki yönetmen, önceden planlanan bir toplantıya gelmeyince arkadaşları endişeye kapıldı ve ülkedeki hastanelerde kendisini aramaya başladı.

Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen belgesel film festivali ArtDocFest/Riga’nın direktörü Vitaliy Manskiy, Delfi haber portalına verdiği demeçte, kişisel bilgilerin korunmasına ilişkin kurallar nedeniyle yönetmeni arayışlarının uzun zaman aldığını ifade etti.

Manskiy ayrıca, çevirmeni Darya Krutova’nın da Koreli yönetmenin hayatını kaybettiğini doğrulandığını belirtti.

 

KİM Kİ DUK KİMDİR?

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk, sinema tarihinin en önemli yönetmenleri arasında gösteriliyor.

Kim Ki Duk, yoksul bir ailede ve şiddet eğilimli Kore Savaşı gazisi bir babayla yetişti. Okul eğitimini 14 yaşında bırakan Kim, uzun yıllar fabrikalarda çalıştı. İki yıl mecburi askerlik hizmetini yaptıktan sonra film sektörüne adım atmak için Fransa'ya taşındı.

Daha sonra Güney Kore'ye dönen Kim, 1996 yılında evsiz bir adamın toplu tecavüze uğrayan bir kadın ile bağını konu alan ilk filmi Timsah'ı çekti. Bu filminde Kim, sonraki fimlerinde de sıklıkla görülen, toplum dışına itilmiş erkek ile genelde fahişe olan kadın karakterler arasındaki bağları tema olarak işledi. Hem erkek hem kadın şiddeti, sanat hayatı boyunca Kim'in filmlerinin ana ögelerinden biri oldu.

Uluslararası festivallerde çok sayıda ödül kazanan Kim Ki Duk, eserlerindeki kadın portreleri ve özellikle de 2012'de Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülünü kazanan "Pieta" filmindeki şiddet sahneleri nedeniyle eleştirilere de maruz kalmıştı.

Küresel bir harekete dönen #MeToo kapsamında bazı aktristler tarafından Kim‘e tecavüz ve taciz suçlamaları yapılmıştı. Kim bu iddialara direk olarak yanıt vermemiş ancak kasım ayında bir aktriste karşı kaybettiği bir davanın ardından temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Kim Ki-duk filmleri

1996 Timsah
1996 Vahşi Hayvanlar
1998 Birdcage Inn
2000 Real Fiction
2000 Ada
2001 Address Unknown
2001 Bad Guy
2002 The Coast Guard
2003 İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... ve İlkbahar
2003 Fedakar Kız
2004 Boş Ev
2005 Yay
2006 Zaman
2007 Nefes
2008 Rüya
2011 Arirang
2011 Amen
2012 Acı
2013 Kim Ki-Duk'tan Moebius
2014 Bire Bir

Kim Ki-duk’un kazandığı uluslararası ödüller:

* Fedakar Kız / Berlin Uluslararası Film Festivali, En İyi Yönetmen (2004)

* Boş Ev / Venedik Film Festivali, En İyi Yönetmen (2004)

* Arirang / Cannes Film Festivali En İyi Film, Un Certain Regard-‘Belirli Bir Bakış’ (2011)

* Pietà/ Venedik Film Festivali, Altın Aslan, (2012)