
Moda’da Erendiz Atasü söyleşi ve kitap imza günü
Yazar, akademisyen, eleştirmen ve kadın haklarının yılmaz savunucusu Erendiz Atasü, “Çağdaş Dünya ve Öykü” söyleşisiyle 16 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da Moda Tarihçi Kitabevi’nde okuyucularıyla buluşuyor…
Yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni, öykü, roman, deneme alanlarında önemli eserler veren Erendiz Atasü, Türk edebiyatının en önemli kadın seslerinden…
Atasü’nün ilk öyküsü ‘Kadınlar da Vardır’, 1982 yılında dönemin en önemli öykü ödüllerinden ‘Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü kazandı. 1983’de yayımlanan bu eser, Türkçe edebiyatın kadını anlatışına yepyeni bir boyut katmıştır.
Öyküleri, 1981’den bu yana, Sanat Edebiyat’81, Düşün, Çağdaş Türk Dili, Varlık; deneme, inceleme ve makaleleri Saçak, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Varlık, Papirüs gibi dergilerle Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerinde yayımlandı ve yayımlanmaktadır.
‘Dağın Öteki Yüzü’ adlı romanı İngilizceye (2000), ‘Lanetliler’ Almancaya (2004), ‘Bir Yaşdönümü Rüyası’ Yunancaya (2005), İngilizceye (2013) çevrilip yayımlanmıştır. Atasü’nün bazı öyküleri İngiltere, ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre, İtalya, Çekya ve Hırvatistan’da yayımlanan öykü antolojilerinde yer almıştır.
Erendiz Atasü, son kitaplarından olan ‘Şairin Ölümü’ adlı öykü kitabında aşkı, cinselliği, bağlılığı, evlilikleri, yaşlanmayı, genç olmayı sorguluyor. ‘Türk Romanında Bir Gezinti’ kitabında ise hem meraklı okurlar hem de öğrenciler için vazgeçilmez bir kaynak. Atasü, bu kitabında son dönemde edebiyat üzerine yazdığı denemelerini bir araya getiriyor.
“Barış ve Edebiyat”, “Şehir ve Yazar” gibi temalara eğilen denemelerin yanı sıra Suat Derviş’ten Leylâ Erbil’e, Sevgi Soysal’dan Pınar Kür’e, Mine Söğüt’ten Şebnem İşigüzel’e, yakın geçmişten ve günümüzden kadın yazarların eserlerine ışık tutuyor. Yaşar Kemal’i konu alan denemesinde onun destansı romanını, Orhan Kemal’de ise yazarın sosyalist ve hümanist yanını ele alıyor. Bundan başka günümüz edebiyatına, öykü sanatına ve Batı edebiyatından örneklere değindiği yazılarına da yer veriyor.
Toplam 24 eseri bulunan Erendiz Atasü, sohbet tadında gerçekleşecek söyleşisinin ardından kitaplarını da imzalayacak.
10. yılını geriden bırakan ve İstanbul’da bir tarih, akademi, kültür-sanat, aydınlanma merkezi gibi çalışan Moda Tarihçi Kitabevi’nin her cumartesi günü düzenli olarak sürdürdüğü söyleşi dizisinin 302.’ncisi 16 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da…
Erendiz Atasü kimdir?
Erendiz Atasü, yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni, öykü, roman, deneme alanlarında önemli eserler vermiş Türk edebiyatının en önemli kadın seslerindendir.
1947 yılında Ankara’da doğdu. 1964’te Ankara Koleji’ni, 1968’de AÜ Eczacılık Fakültesini bitirdi. Mezun olduğu fakültede akademik kariyer yaptı. 1980’de doçent ve 1988’de profesör unvanlarını aldı. Emekli olduğu 1997’ye dek, farmakognozi dalında öğretim üyesi olarak çalıştı.
Erendiz Atasü’nün ilk öyküsü ‘Kadınlar da Vardır’, 1982 yılında dönemin en önemli öykü ödüllerinden ‘Akademi Kitabevi Öykü Ödülü'nü kazandı. 1983’de yayımlanan bu eser, Türkçe edebiyatın kadını anlatışına yepyeni bir boyut katmıştır.
Öyküleri, 1981’den bu yana, Sanat Edebiyat’81, Düşün, Çağdaş Türk Dili, Varlık; deneme, inceleme ve makaleleri Saçak, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Varlık, Papirüs gibi dergilerle Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerinde yayımlandı ve yayımlanmaktadır.
Dağın Öteki Yüzü adlı romanı İngilizceye (2000), Lanetliler Almancaya (2004), Bir Yaşdönümü Rüyası Yunancaya (2005), İngilizceye (2013) çevrilip yayımlanmıştır. Atasü’nün bazı öyküleri İngiltere, ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre, İtalya, Çekya ve Hırvatistan’da yayımlanan öykü antolojilerinde yer almıştır.
Erendiz Atasü son kitaplarından, Şairin Ölümü adlı öykü kitabında aşkı, cinselliği, bağlılığı, evlilikleri, yaşlanmayı, genç olmayı sorguluyor.
Diğer son eseri, Türk Romanında Bir Gezinti hem meraklı okurlar hem de öğrenciler için vazgeçilmez bir kaynak. Erendiz Atasü, bu kitabında son dönemde edebiyat üzerine yazdığı denemelerini bir araya getiriyor. “Barış ve Edebiyat”, “Şehir ve Yazar” gibi temalara eğilen denemelerin yanı sıra Suat Derviş’ten Leylâ Erbil’e, Sevgi Soysal’dan Pınar Kür’e, Mine Söğüt’ten Şebnem İşigüzel’e, yakın geçmişten ve günümüzden kadın yazarların eserlerine ışık tutuyor. Yaşar Kemal’i konu alan denemesinde onun destansı romanını, Orhan Kemal’de ise yazarın sosyalist ve hümanist yanını ele alıyor. Bundan başka günümüz edebiyatına, öykü sanatına ve Batı edebiyatından örneklere değindiği yazılarına da yer veriyor.
Eserleri:
- Kadınlar da Vardır (1983), (Akademi Kitabevi Öykü Birincilik Ödülü),
- Lanetliler (1985), Dullara Yas Yakışır (1988),
- Onunla Güzeldim (1990), Dağın Öteki Yüzü (1996, Orhan Kemal Roman Ödülü),
- Taş Üstüne Gül Oyması (1997, Yunus Nadi Öykü Ödülü; 1998, Haldun Taner Öykü Ödülü),
- Uçu (1998),
- Gençliğin O Yakıcı Mevsimi (1999),
- Benim Yazarlarım (2000),
- Kadınlığım, Yazarlığım, Yurdum (2001),
- Bir Yaşdönümü Rüyası (2002),
- İmgelerin İzi (2003),
- Kavram ve Slogan (2004),
- Açık Oturumlar Çağı (2006),
- İncir Ağacının Ölümü (2008),
- Düşünce Sefaletinin Kıskacında (2008),
- Bilinçle Beden Arasındaki Uzaklık (2009),
- Hayatın En Mutlu An’ı (2011, Yunus Nadi Öykü Ödülü; 2010, Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü),
- Güneş Saygılı’nın Gerçek Yaşamı (2011),
- Yıllar Geçerken Hayat ve Roman (2013),
- Dün ve Ferda (2013),
- Kızıl Kale (2015), (Türkan Saylan Sanat Ödülü),
- Saldırganı Hoş Tutmak (2015),
- Baharat Ülkesi’nin Hazin Tarihi (2016),
- Şairin Ölümü (2019),
- Türk Romanında Bir Gezinti (2019).