Murathan Mungan: Kitap okumak en anarşist eylemlerden biridir

Murathan Mungan: Kitap okumak en anarşist eylemlerden biridir

İzmir’de “Kitap ve Hayat” başlıklı söyleşide konuşan Murathan Mungan, kitap okumanın cesaret istediğini belirterek, “Korkaklar, kitaptan uzak dururlar. Çünkü kitapların kendilerine açacağı kapılardan, çıkacakları yeni sokaklardan, yeni hayatlardan korkarlar” dedi.

Şair ve yazar Murathan Mungan, İzmir’de Konak Belediyesi’nin her ay düzenlediği Kitap Kokusu etkinliğine konuk oldu.
Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kitap ve Hayat” konulu söyleşide okuyucuları ile buluşan Mungan, edebiyata ve yaşama dair düşüncelerini paylaştı.
‘KORKAKLAR, KİTAPTAN UZAK DURUR'
  Edebiyatı gelişmemiş bir ülkenin, zihin, düşünce ve duygu dünyasının da gelişmesinin mümkün olamayacağını dile getiren Mungan, kitap okumanın insana yeni kapılar açtığını, bu nedenle kitap okumanın ‘en anarşist eylemlerden biri olduğunu’ söyledi.
Mungan, “Kitaplar sadece gözle okunmaz, hayatımızla da okuruz. Korkaklar, kitaptan uzak dururlar. Çünkü kitapların kendilerine açacağı kapılardan, çıkacakları yeni sokaklardan, yeni hayatlardan korkarlar. Öyle ki kitapların kapaklarından da korkarlar” diye konuştu.
‘KADINLAR DAHA ÇOK KİTAP OKUYOR’
Hem Türkiye’de hem de yurt dışında kadınların daha çok kitap okuduğunu dile getiren Mungan, şöyle devam etti:
“Dünyanın her yerinde okurların büyük çoğunluğu kadın. Çünkü kadınlar içlerine bakmaktan, yüzleşmekten korkmuyorlar. Kadınlar daha korkusuz oldukları için daha çok okuyorlar. Hayatın onları değiştireceğini, dönüştüreceğini kabul ediyorlar. Erkeklerse toplumsal sistemde duyguları incinirse, düşünceleri derinleşirse, ruhlarında yolculuğa başlarlarsa sosyal olarak sokakta, hayatta erkekliklerini kaybedeceklerinden korkuyorlar.”