Opera Sahnesi’nde entrikalı 'Harem' dünyası

Opera Sahnesi’nde entrikalı 'Harem' dünyası

Yıllardır Ankaralılar ile buluşan Ankara Devlet Opera ve Balesi yapımı 'Harem Balesi', 25 Kasım 2019 günü Opera Sahnesi’nde yeniden sanatseverler ile buluşacak.

Osmanlının 700. Yılı sebebiyle 1998 yılında Merih Çimenciler tarafından klasik Türk müziği üzerine iki perdelik olarak tasarlanan ve yaklaşık 20 yıldır Devlet Opera ve Balesinin Türkiye’de kapalı gişe oynayan yapıtlarından 'Harem Balesi'; ney, kanun, bendir, kudüm gibi klasik Türk müziği sazlarıyla icra edilen ilk Türk Bale eseri olma özelliğini taşıyor.

Osmanlı Sarayı’ndaki iktidar mücadelesi ve birbiriyle savaşan güçlerin eylemleriyle yazgıları belirlenen kadınların entrikalarının anlatıldığı Harem’de; mutlak ve her şeye kadir olması gereken bir padişah vardır. Ancak zayıf bir kişidir ve yaşamını sürdürmesi de bilfiil annesi tarafından tehdit edilmektedir. Zira Valide Sultan onu kendi tutkularını gerçekleştirmede bir engel olarak görmekte, tüm gücü şahsına toplayabilmek için elinde kolaylıkla oynatacağı ve arkasına saklanacağı genç bir torunun tahta çıkmasını tercih etmektedir.

Reji ve Koreografi Merih Çimenciler tarafından hazırlanan yapımın dekor ve kostüm tasarımları Alexander Vasilliev'e, ışık tasarımı Tahsin Çetin imzası taşıyor. Gecenin solist sanatçıları arasında; İlhan Durgut, Özge Onat, Cansın Okurer, Sultan Menteşe, Eren Keleş, Aralcan Kocabey, Uluç Aytan, Ezgi Odabaşı ve Umutcan Arzuman yer alıyor.