ÖZEL |  'Okyanus' manzaralı cafe

ÖZEL | 'Okyanus' manzaralı cafe

Akvaryumdan yapılmış masalarıyla, ferah ambiyansıyla onlarca balık ve kaplumbağalarıyla adının hakkını veren 'okyanus' cafeye misafir olduk. İşletme sahibi Ali Çelik ile mekan tasarımında özgünlük ve işletmecilerin genel problemleri üzerine konuştuk.

Gizem Bozkurt

İstanbul Küçükçekmece'ye bağlı Cennet mahallesinde yeni açılmış olan 'Okyanus' cafe işletmecisi Ali Çelik ile Mekan tasarımında özgünlük ve işletmecilerin genel problemleri üzerine konuştuk. 1980 yılında İstanbul'da doğduğunu belirten Çelik "Çok erken yaşlarda hayatın içine atıldım. Çok çeşitli işlerde çalıştım taksicilik, garsonluk aynı zamanda eskiden yerel gazetem vardı. Farklı sektörlerde tecrübe kazandım ve sonra cafe açmaya karar verdim"dedi.

Akvaryumdan yapılmış masa fikri nereden geliyor?
Civardaki işletmeleri incelerseniz birbirinden hiç farkı olmayan yerlerdir. Masalar aynı, sandalyeler aynı, kıyafetler aynı ampullerine varana kadar birbirlerinin neredeyse aynısı. Diğer işletmelerden farkımız olsun istedik müşterilerimize huzurlu bir şekilde zaman geçirebilecekleri bir yer sunmak istediğimiz için böyle bir şey yaptık.

Müşterilerinize ne vaat ediyorsunuz?
Biz buraya ilk girdiğimizde hem semte yabancı oluşumuzdan hem de işletme olarak farklı bir şey sunuyor oluşumuzdan kaynaklı bizi başta yadırgadılar. Ama kısa zamanda güzel geri dönüşler aldık. Müşterilerimize kafalarını ve ruhlarını dinleyebilmelerini vaat ediyoruz.

Her masaya akvaryum koymamızın nedeni de bu. Diğer işletmelerden farklı olarak ne sunabileceğimizi düşündüm eğer huzurlu bir ortam vaat ediyorsak bunu akvaryumlarla verebileceğimize kanaat getirdim.

Müşterileriniz akvaryumlu masalardan memnun mu?
Biz 'okyanus' konseptiyle akvaryumlu masalar kurduk ve bu hemen diğer işletmelerde de kendisini göstermeye başladı civardaki bazı işletmelerin de mekanlara ufak tefek bu tarz çalışmalar yaptığını gözlemleyebiliyorum. Bu hoş bir şey. Demek ki müşterilerimiz memnun farklı bir şey verebiliyoruz ve diğer işletmelere de bu konuda örnek olabiliyoruz demektir.

Bunun daha önce örneğinin olup olmadığını sorduğumuzda ise "Daha önce hiçbir yerde rastlamadım, sanırım dünyada da örnekleri yok çünkü bu masaları yaptırmak kolay olmadı örneği olsaydı bu konuda daha rahat yol katedebilirdik hepsini özel olarak yaptırdık" yanıtını aldık.

Güzel geri dönüşler aldık dediniz, bunu biraz açabilir misiniz?
İnsanların içeriye girer girmez yüzlerindeki gülümseme beni motive ediyor. Örneğin burada komşu işletmelerden birinin akrabası makanımızı duymuş Almanya'da yaşayan birisi Türkiye'ye gelir gelmez mekanımızı ziyaret etti ağırladık sohbet ettik. Çok güzel tepki verdi Almanya'da dahi böyle bir mekan görmediğini söyledi.

Biz burayı açarken sadece Cennet mahallesi Küçükçekmecelilere değil Memleketin her yerinden müşterilerimiz olsun diyerek açtık.

Hedef kitleniz nedir?
Her yaş gurubuna hitap ediyoruz fakat biz hedef kitlesi olarak daha çok orta yaştaki insanlara hitap etmeye çalışıyoruz. Çünkü mekanın ambiyansı daha önce de belirttiğim gibi kafa dinlemelik bir yer olduğu için çok popüler kültür ögelerine rastlayamazsınız. Diğer mekanlar zaten müzik tarzından menüsüne kadar o kitleye hitap edebiliyor. Biz daha cazz ve batı müziklerini tercih etmeye çalışıyoruz. Bazen kuş sesleri şelale sesleri vererek ambiyansı tamamlamaya çalışıyoruz.

7 kişilik bir ekiple hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Çelik "Kendimizi geliştirdikçe daha fazla istihdam sağlamayı hatta şube sayımızı da arttırmayı düşünüyoruz" dedi.

İşletmecilerin problemlerine değinen Çelik, “En büyük sıkıntıyı elektirik faturalarında yaşıyoruz. Son zamanlarda elektiriğe gelen zamlar ekonomik olarak işletmeleri zorluyor. Yeni girişimcilere bu konuda destek sağlanması gerektiğini düşünüyorum.

İşletme sektöründe genel olarak bir sendikalaşma veya bu tarz oluşumlar pek yok olsa da verim alınamıyor, çünkü akıl ermeyen bir rekabet var. Diğer mesleklerdeki gibi bir dayanışma mevcut değil.Herkes birbirine destek olmak yerine başka işletmelerin başarısızlığından hoşnut olma durumu mevcut. Bu durumun da sektörü olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Güzel yemekler isteyen keyifli ve huzurlu bir şekilde çaylarını kahvelerini yudumlamak için bir yer arayışında olan herkesi bekleriz” ifadelerini kullandı.