Safranbolu Türkiye’nin açık hava müzesi

Safranbolu Türkiye’nin açık hava müzesi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserleriyle açık hava müzesi olarak anılan Karabük'ün Safranbolu ilçesi kültür ve sanat turizminin gözde beldelerinden birisi.

Safranbolu, 2018 yılında 1 milyon 260 bin yerli ve yabancı turist ağırladı. Safranbolu 8 ayda; Çin, Tayvan, Japonya, Malezya, Amerika, Güney Kore, İtalya, Suudi Arabistan, Almanya ve Tayland başta olmak üzere 76 ülkeden misafir ağırlarken, ilçeyi ilk 8 ayda günü birlik 900 bin kişi ziyaret etti.

Türkiye'den UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi'nde yer alan alanlar içerisinde kent ölçeğinde tek yer olma özelliği taşıyan Safranbolu, Osmanlı kent kültürünün İstanbul dışında en büyük yaşamsal örneği olarak da öne çıkıyor.

İlçede Kazasker Cinci Hoca tarafından yaptırılan Cinci Hanı ve Hamamı, İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami ve Saat Kulesi, Köprülü Mehmet Paşa, Mehmet Ağa, Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi camileri, İncekaya Su Kemeri, Eski Hükümet Konağı, çeşmeler, arastalar ve köprüler, yıllardır hizmet verirken, yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.

Safranbolu'nun bilinen geçmişi M. Ö. 3000 yıllarına kadar gidiyor. Hititler, Firigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği süren bölge, tarih boyunca çeşitli uygarlıklar arasında el değiştirdiği gibi Türklerle Bizanslılar, Türk beylikleri ile Osmanlılar arasında da el değiştirmişti.

Safranbolu Kalesi'nin bugünkü Kent Tarihi Müzesi'nin bulunduğu tepenin ise, Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan'ın oğlu Melik Muhiddin Mesut tarafından 1196 yılında fethedilmesi ile Türklerin kesin egemenliğine girdiği biliniyor.