'Sen İlber Ortaylı'dan daha mı iyi bileceksin!'

'Sen İlber Ortaylı'dan daha mı iyi bileceksin!'

Oyun yazarı İsmet Küntay adına, aralıksız olarak 44 yıldır sürdürülen Türkiye'nin en uzun soluklu ödül organizasyonu olan 'İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri', 20 Kasım 2019 Çarşamba günü gecesi 'Büyük Kulüp Derneği Balo Salonu'nda gerçekleştirildi.

Nadide Küntay tarafından Türk oyun yazarı İsmet Küntay adına kurulan 'İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri', Küntay'ın 1974 yılında vefatı üzerine, Nadide Küntay ve Hayati Asılyazıcı'nın aldığı ortak karar sonucunda, saygı duruşu niteliğinde bir ödül organizasyonunun oluşturulmasını karara bağladı. 1975 yılında düzenlenen ilk ödül organizasyonunun ardından, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin en başarılı sanatçıları, sanat toplulukları ve sanat kurumları ödüllendirilerek, 'sanatı ve sanatçıyı desteklemeye devam ediyor.

Aralıksız olarak 44 yıldır sürdürülen ve kurulduğu günden beri 'Seçici Kurul Başkanlığı' görevini üstlenen Gazeteci, Yazar, Eleştirmen Hayati Asılyazıcı'nın yanı sıra Nilgün Serimoğlu, Oya Gökberk, Şerif Köyan, Oğuz Turgay ve Emine Şahinkaya'nın yer aldığı 'Seçici Kurul', 2018-2019 sanat döneminde sahnelenen sanatsal etkinlikler arasında, yaptığı değerlendirme sonucunda kazananlarını daha önce kamuoyuna duyurmuştu.

Yirmi ayrı dalda yirmi iki ödülün dağıtıldığı ödül gecesi renkli görüntülere sahne oldu. 20 Kasım 2019 Çarşamba günü saat 20.00'de başlayan ödül gecesi 'Büyük Kulüp Derneği Balo Salonu'nda gerçekleştirildi. Gecenin davetlileri arasında kültür sanat dünyasının çok önemli isimleri, sanatseverler ve basın mensupları yer aldı.

OZAN GÜVEN ÖDÜLÜNÜ ALDI KAÇTI!

'Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu' ödülünün sahibi olan Ozan Güven, geceye rol arkadaşı Günay Karacaoğlu ile katıldı. Kokteyl esnasında sahneyi ele geçiren ünlü oyuncu, kürsüye çıkarak 20.30 da oyun nedeniyle sahnede olması gerektiğini ve ödül töreni başlamadan ödülünü alıp kaçmak zorunda olduğunu açıkladı ve gecenin sevimli anlarından birine imza attı.

Gecenin önemli konukları arasında bulunan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İlyas Salman, Defne Yalnız, Ayşe Kulin, Tamer Levent, Ahmet Levendoğlu, Dilek Türker, Demet Taner, Anta Toros, Okday Korunan ve Ayşe Emel Mesci gecenin kazananlarına ödül takdimi için sahneye davet edildiler.

Gecenin ödül konuşmalarında öne çıkan başlık, yakın zamanda yitirdiğimiz ve tiyatro dünyası için çok büyük değer ifade eden Prof. Dr. Özdemir Nutku, Yıldız Kenter ve Tuncer Cücenoğlu saygı konuşmaları oldu.

MÜJDAT GEZEN'DEN İLBER ORTAYLI ÇIKIŞI

44'üncü İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri'nin en önemli kategorileri arasında yer alan 'Onur Ödülü'ne Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Hayati Asılyazıcı Tiyatro Özel Ödülü'ne Metin Akpınar ve 'Nadide Küntay Emek Ödülü'ne ise Selçuk Yöntem layık görüldü. 'Yılın En Başarılı Yazarı' ödülü 'Eyvallah' adlı oyunu ile Müjdat Gezen'in olurken, 'Yılın En Başarılı Yapımı' ödülünün sahibi de Berkay Ateş, Can Kulan ve Emir Çubukçu'nun birlikte yer aldığı 'Hakikat, Elbet Bir Gün' adlı oyuna verildi. 'Yılın En Başarılı Yönetmeni' Yıldırım Fikret Urağ olurken, 'Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu' ödülüne Özge Özberk, 'Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu' ödülünün sahibi de Ozan Güven oldu.

Ünlü oyuncu Tamer Levent, ödül takdim öncesinde kürsüde konuşma yaparken, paylaşımda bulunduğu tarihsel bilgiler esnasında İlber Ortaylı'nın müdahalesine maruz kaldı. İkili arasında yaşanan sevimli diyaloğa Müjdat Gezen'de dahil olunca, eğlenceli anların ortaya çıkmasına neden oldu. Ünlü oyuncu sahnede bulunan Levent'e 'Sen İlber Ortaylı'dan daha mı iyi bileceksin!' diye espri dolu çıkışınca salonda keyifli dakikaların yaşanmasına neden oldu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Onur Ödülü'nü 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un elinden aldı. Türk kültür ve sanatını tarihsel analizlerle yorumlayan Ortaylı, ödül konuşması sonunda büyük alkışlar arasında konuşmasını sonlandırdı. Ödül gecesi, kazananların yer aldığı geleneksel toplu fotoğraf karesinin çekilmesinin ardından sona erdi.

OĞUZ TURGAY