Servet-i Fünûn dergisi dijital ortamda

Servet-i Fünûn dergisi dijital ortamda

1891 yılında ilk sayısı yayınlanan ve Türk Edebiyatının en önemli dergilerinden olan Servet-i Fünûn dergisi dijital ortama aktarıldı.

Türk Edebiyatının en önemli dergilerinden biri olan Servet-i Fünûn dergisi için 2015 yılında TUBİTAK'ta bir proje başlatıldı. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Uysal’ın öncülüğünde gerçekleştirilen “Osmanlı Kültür Tarihinde Servet-i Fünûn Dergisi” adlı çalışmada, dergi ve derginin çıktığı dönem incelendi. Proje ile birlikte 1896-1901 yılları arasında yayımlanan 297 sayının beş ana kategoride tasnif edilerek internet ortamında bir veri tabanına aktarılması, bu veri tabanında gerek kategori ve alt kategorilerle dergideki tüm yazılı ve görsel malzemenin görünür, incelenebilir ve çözümlenebilir hale gelmesi hedeflendi. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün yürüttüğü proje 5 yıl sürdü. 3 bin 760 sayfa, 5 bin 143 yazı ve görsel incelendi ve Türkçe’ye aktarıldı.

Çalışmalar sonucunda dergiyle ilgili çok önemli bir arşiv oluşturuldu. Arşive http://www.servetifunundergisi.com/ adresinden ulaşılabilir.