Şevket Çoruh Yurt'a konuştu: Hayallerimizin bedelini ödüyoruz

Şevket Çoruh Yurt'a konuştu: Hayallerimizin bedelini ödüyoruz

Geçtiğimiz yıllarda Baba Sahne'yi alan oyuncu Şevket Çoruh hala borç ödediklerini dile getirerek, "İnsanın hayalleri için ödeyeceği bedelin bir sınırı olur mu bilmiyorum; biz de o bedeli ödüyoruz ve ödemeye de hazırız" dedi.

Aylin Güler

27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz oyuncu ve tiyatrocu Şevket Çoruh Yurt'a samimi açıklamalarda bulundu. Dizi çekimleri sırasında bize vakit ayıran Çoruh, tiyatronun ülkemizdeki yerini değerlendirdi. Çoruh, "Tiyatronun ülkemizdeki yerini belirlemek için hayata bakmak yeter, ülkede, demokrasi, özgürlükler, ekonomik sıkıntılar, eğitim neredeyse tiyatro da orada" yorumunda bulundu. 

> Dünya Tiyatro Günü ile ilgili neler söylemek istersiniz? Sizce ülkemizde tiyatronun yeri nerede? Hak ettiği yerde mi?

Bugün bizim günümüz, aslında insanlığın günü, insanın tüm acılarının, mutluluklarının, kaosunun, trajedisinin, komedisinin yansıtıldığı tiyatronun günü. Oyuncuların günü, böyle bir gün olmasa; Zaten aktör dediğin nedir ki? Oynarken varızdır. Yok olunca da sesimiz bu boş kubbede bir hoş seda olarak kalır. Bir zaman sonra da unutulur gider. Olsa olsa eski program dergilerinde soluk birer hayal olur kalırız. Görüyorum hepiniz gardroba koşmaya hazırlanıyorsunuz. Birazdan teatro bomboş kalacak. ama teatro işte o zaman yaşamaya başlar. çünkü Satenik’in bir şarkısı şu perdelerden birine takılı kalmıştır. Virjinya’nın bir diyaloğu eski kostümlerin birinin yırtığına sığınmıştır. İşte bu hatıralar, o sessizlikte saklandıkları yerden çıkar, bir fısıltı halinde yine sahneye dökülürler. artık kendimiz yoğuz. Seyircilerimiz de kalmadı ama repliklerimiz fısıldaşır dururlar sabaha kadar. Gün ağarır, temizleyiciler gelir, replikler yerlerine kaçışır. Perde!

Tiyatronun ülkemizdeki yerini belirlemek için hayata bakmak yeter, ülkede, demokrasi, özgürlükler, ekonomik sıkıntılar, eğitim neredeyse tiyatro da orada. Hak ettiği yerde, tiyatroya o ülkenin insanları ve sanatçıları ne kadar değer veriyorsa, tiyatroda değer verilen yerdedir.

> Herhangi bir kutlama yapacak mısınız ve nasıl kutlamak isterdiniz?

Bütün tiyatrolar, Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor, elbette biz de kutlayacağız, kendi sahnemizde, ekibimizle birlikte bu bayramı mutlulukla kutlayacağız.

'BEN HAYALİMİ YAPTIM'

> Sizin büyük zorluklarla Baba Sahne'yi açtığınızı biliyoruz. Pişman mısınız?

Baba Sahne'yi açarak, ben hayal ettiğim bir şeyi yaptım, insan hayallerinin gerçekleşmesinden pişman olur mu? Elbette çektiğimiz birçok sıkıntı var ama zahmetsiz rahmet olmaz.

'O BEDELİ ÖDÜYORUZ'

> Borç mu ödüyorsunuz? Yoksa para kazanabiliyor musunuz? Daha doğrusu çarkı çevirebiliyor musunuz?

Hala borç ödüyoruz, uzunca bir süre de borç ödeyeceğiz ama Baba Sahne ayakta olduğu sürece o çark dönüyor demektir. İnsanın hayalleri için ödeyeceği bedelin bir sınırı olur mu bilmiyorum; biz de o bedeli ödüyoruz ve ödemeye de hazırız.

> Siz Baba Sahne'yi Dünya Tiyatro Günü'nde almışsınız. Bu tesadüf müydü, nasıl denk geldi?

Tamamen tesadüf, 24’ünde alacaktık ama işlemler yetişmedi ve 27 Mart’a kaldı. Kader, kısmet ne derseniz deyin ama gerçek bu.



'ŞÜKRANLAR SEYİRCİYE'

> Tiyatro seyircisine bugün ile ilgili bir mesajınız var mıdır?

Tiyatro seyircisine mesajım teşekkürden ibaret, çünkü elinden geldiğince, gücünün yettiğince bize sahip çıkıyor. Teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunmaktan başka mesajım olamaz. Sağ olsunlar onlar sayesinde ayaktayız, güçlüyüz ve yaşıyoruz.

> Varsa eklemek istedikleriniz...

Tüm seyircilerin ve tiyatrocuların Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun. Devletin yapmadığını yapmaya çalışan bütün tiyatro emekçilerine selam olsun.