Suriye'deki Prometheus mozaiğini Türkiye üzerinden ABD'ye kaçırmışlar

Suriye'deki Prometheus mozaiğini Türkiye üzerinden ABD'ye kaçırmışlar

2 bin yıllık bir taban mozaiğini Türkiye üzerinden ABD'ye kaçıran Mohamad Yassin Alcharihi, yakayı ele verdi. 907 kilogram ağırlığındaki mozaik, Türkiye'den Los Angeles'a gemi ile kaçırılmış.

Suriye'den iç savaş sırasında kaçırılan 2 bin yıllık bir taban mozaiğini Türkiye üzerinden ABD'ye götüren Mohamad Yassin Alcharihi, suçlu bulundu. 907 kilogram ağırlığındaki mozaik, Türkiye'den Los Angeles'a gemi ile kaçırılmış.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, ABD'de bir mahkeme, Bizans döneminde Suriye'de yapılan bir taban mozaiğini 2015 yılında yasadışı biçimde Kaliforniya'ya götüren 56 yaşındaki Mohamad Yassin Alcharihi'nin ceza almasına hükmetti. ABD'ye soktuğu malzeme hakkında yalan beyan vermekten suçlu bulunan Alcharihi, iki yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Mozaiğin, Suriye'den ABD'ye Türkiye üzerinden götürüldüğü belirtildi.

907 KİLOLUK MOZAİK

Mitolojide Herkül'ün, ateşi çaldığı için diğer tanrılar tarafından bir kayaya zincirlenen Prometheus'u kurtardığı anın anlatıldığı mozaiği yaklaşık 2 bin yıllık olduğu düşünülüyor. En az 450 bin dolar değer biçilen mozaik, yaklaşık 907 kilogram ağırlığında. Eni 2.4, boyu ise 4.5 metre.

12 BİN DOLARLIK ÖDEME

Federal savcılıktan yapılan açıklamaya göre, mozaik Ağustos 2015'te, Türkiye'den Los Angeles'taki Long Beach limanına ulaştı. Mozaik için sadece 12 bin dolar ödediği belirtilen Alcharihi, ABD makamlarına ise Türkiye'den 600 dolardan daha düşük değerde seramik karo ithal ettiği yönünde beyanda bulundu.

Tarihi taban mozağinin, yolculuk boyunca konteyner gemisinde vazo kargosunun arkasına gizlendiği, ABD'de gümrük işlemlerinin tamamlanması sonrasında da Alcharihi’nin evine kamyonla götürüldüğü belirtildi. Alcharihi’nin garajında tuttuğu esere, 2016'da ihbar üzerine el konmuştu. Alcharihi, hakkında yeni açıklanan hüküm uyarınca, ABD'ye soktuğu bir mal konusunda yetkililere yalan söylemekten suçlu bulundu.

MOZAİK ŞAM'A GERİ VERİLECEK Mİ?

Mozaiğin Suriye'ye iade edilip edilmeyeceği ise bilinmiyor.

Suriye'deki iç savaşın 2011'de patlak vermesinden bu yana ülkenin tarihi ve arkeolojik eserlerinin önemli bir kısmı özellikle IŞİD tarafından tahrip edildi. IŞİD, Palmira antik kentindeki çalışmalarıyla dünyaca tanınan Suriyeli arkeolog Halid Esad'ı da öldürmüştü.