Tuncel Kurtiz'i 3 yıl önce kaybettik

Tuncel Kurtiz'i 3 yıl önce kaybettik

Bazı ölümler unutulmaz. Usta sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz 27 Eylül 2013 tarihinde hayatını kaybetti.

Bazı ölümler unutulmaz. Bazıları hep bir yerlerde yaşar. İşte onlardan biri Tuncel Kurtiz. Unutulmayacak eserler bıraktı bizlere. Gözyaşları arasında 27 Eylül 2013’te ebediyete uğurlandı.

Tuncel Kurtiz 1 Şubat 1936 tarihinde İzmit’te dünyaya geldi. Oyunculuk hayatında 1959 yılında Dormen Tiyatrosu ile başlayan Kurtiz, sinema filmlerinde de yer aldı. 1981 yılında Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosu ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü aldı. Oyunculuğa başladığı andan itibaren en yakın arkadaşı Türk sinemasının unutumaz ismi Yılmaz Güney oldu.

Yılmaz Güney ve Tuncel Kurtiz ‘Duvar’ filminde beraber oynadılar. Ne yazık ki filmden bir yıl sonra en yakın arkadaşı Yılmaz Güney’i kaybetti.
O yıllarda işçinin, emekçinin yanındaki duruşuyla dikkat çekti. 2000’li yıllarda ise Türk dizilerinde boy göstermeye başladı. Hacı, Asi, Güz Sancısı ve Ezel gibi dizilerde rol aldı. 2010 yılında Tuncel Kurtiz ve Dostları isimli bir program yapan Kurtiz, aynı yıl BBC’nin Hayat (Life) belgeselini seslendirdi. Ekim 2011’de ise 48. Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.

Gezi Parkı Direnişi’nde gençlerin yanında oldu. Çarşı hakkında dava açıldığında grubun yanında olduğunu duyurdu. Hak savunmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi.
Kurtiz ölümünden bir süre önce Kaz Dağları’na yerleşti. Solgun bir eylül günü yaşama veda eden usta sanatçı, çok sevdiği Kaz Dağları’nda toprağa verildi.