Türkiye Emek Hareketi Sergisi

Türkiye Emek Hareketi Sergisi

Tasarımcı, çizer Fahrettin Engin Erdoğan’ın Türkiye emek hareketinin son 16 yılını anlatan afiş ve karikatür sergisi, 30 Nisan’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde açılıyor.

Bir ‘Eylem Afişleri’ niteliğindeki bu sergi 12 Mayıs’a kadar açık kalacak. Sergide, 20002016 yıllarını kapsayan, DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin de aralarında bulunduğu sendika, meslek, kitle örgütleri ve çeşitli platformların, Türkiye’nin önemli siyasi eşiklerinde hazırlanmış afişlerinden oluşan toplam 30 afiş ve 15 karikatür çalışması yer alıyor.



Sanatçının gözünden

Tasarımcı-çizer Fahrettin Engin Erdoğan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü 1994’te bitirdikten sonra çeşitli kitle ve sivil toplum örgütlerinde, sendika ve gazetelerde/dergilerde çalıştı. Pek çok afiş, bildiri, broşür, gazete, logo, web sitesi, CD, kitap tasarımları, kısa film ve belgeseller yaptı. Bu dönemin seçkilerinden oluşan afiş çalışmalarını 2013 yılında Viyana’da ve Salzburg’ta sergiledi. Bugüne kadar 200 civarında afiş tasarladı, 300’ü aşkın da politik karikatür çizdi. 

“Sınıfsal konumun ve politikaların belirgin olduğu, ideolojik ve estetik tercihlerin olgunlaştığı ’80 öncesiyle; her şeyin belirsizlikler içinde yüzdüğü, kafa karışıklıklarının had safhada yaşandığı yakın tarihimizin estetik algısını karşılaştırmak oldukça zor” diyen Fahrettin Engin Erdoğan, çalışmalarına yön veren düşünce ve duyguları şöyle anlattı;



Afişlerin anlattığı tarih

“Örgütlü, kolektif, toplumcu dönemden “yükselen değerler” dönemine adım attığımızda, bireyin moral değerlerine şekil veren iç çatışmalarının sıkıntılarını da yaşadık. 80 öncesine ‘öykünen’ ve ‘yeniyi’ yakalamakta sancılar yaşayan bu süreçte yayınlanan afişler bir nevi ‘duvar gazetesi’ gibi çıkartıldı çoğunlukla ve çarpıcılık etkisini kaybetti. Bitmeyen biçim ve içerik tartışmalarına, kalabalık söz yığınları, yeni renklerin ve motiflerin kolayca kabullenilmeyişleri eşlik etti. Sözgelimi, kırmızıdan elbette vazgeçilmedi ama mor, turkuaz, yeşil ya da turuncu tonları veya yan yana geldiğinde başka anlamlar yüklenen renkleri benimsemekte ve kullanılmakta zorlanıldı"

Türkiye'de insanca yaşam isteğinin, demokrasi, eşitlik, özgürlük, barış taleplerinin, 1 Mayıs’ların, 8 Mart’ların, asgari ücretin, ekonomik kriz, savaş, işsizlik, yoksulluk, sendikal yasaklar ve emeğe yönelik saldırıların yoğunlaştığı bir dönemi ifade etmeye çalışan afiş ve karikatürleri kapsayan sergi, 30 Nisan – 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında gezilebilecek.