Türkiye'ye neden 'Turkey' diyorlar? İşte nedeni...

Türkiye'ye neden 'Turkey' diyorlar? İşte nedeni...

İngilizce'de Türkiye'ye 'Turkey' yani 'hindi' denmesinin asıl nedenini hiç düşündünüz mü? İşte ülkemize 'Turkey' denmesinin nedeni...

Türkiye'de tavuk grubunun büyük üyelerine Türkler olarak 'hindi' diyoruz. Neden mi? Çünkü hindinin Hindistan'dan geldiğini düşündüğümüz için. Evet, yanlış duymadınız. Türkler, hindilerin Hindistan coğrafyasından geldiğini düşündüğü için o tavuk grubunu 'hindi' olarak adlandırıyor. 

HİNDİNİN KÖKENİ KUZEY AMERİKA

Peki hindinin kökeninin Kuzey Amerika olduğunu biliyor muydunuz? Muhtemelen şimdi öğrendiniz. Ama bir inanışın doğruluğu yanlışlığından ziyade, yarattığı algı önemli önemli oluyor çoğu zaman. Bu da belli başlı tartışmalara yol açabiliyor.

ASLINDA İNGİLİZLER DE BİZİM GİBİ DÜŞÜNDÜKLERİ İÇİN "TURKEY" DİYOR

Biz nasıl ki Hindistan'dan geldiğine inandığımız için hindi diyorsak, İngilizler de tıpkı bizimle aynı mantıkta düşündükleri için ve kendi dillerinde hindi 'turkey' anlamına geldiği için ve 'turkey'in yani hindinin Türkiye'den geldikleri yanılgısına kapıldıkları için ülkemize Turkey diyor.

OSMANLI'YA KADAR DAYANIYOR

Biraz daha tarihe dönelim. Hindinin artık Kuzey Amerika kökenli bir hayvan olduğunu öğrendik. Peki deniz ötesindeki bu canlıya neden Türkiye'nin adı verildi? Bunun tarihi ise daha eski ve Osmanlı'ya kadar dayanıyor. Kristof Kolomb Amerika'ya gitmeden önce Avrupa'da sevilen bir yabani tavuk türü hali hazırda vardı. Batı Afrika'dan getirilen beçtavukları, Türk tüccarlar vasıtasıyla Avrupa'ya götürülüyor ve orada satılıyordu.

TURKEY COQ DİYORLARDI

Londra bölgesinde tercih edilen bu tavuklar, İstanbul'daki tüccarlar tarafından gönderildiği için Turkey coq ismini almıştı ve İngilizler, Amerika'da ngelen yeni tavuk türünü gördüklerinde de yeni isim arayışına gitmediler ve turkey coq demeye devam ettiler. 

İNGİLİZLERİ HİNDİYLE TANIŞTIRAN TÜRK TÜCCARLARDI

Kristof Kolomb Amerika'yı keşfetmiş fakat geldiği yerin yeni bir kıta değil Hindistan olduğunu sanmıştı. Bu da günümüzde pek çok ülkede orijinalinde bir Amerikan kuşu olan hindinin, Hindistan'la bağdaştırılacak isimle anılmasına vesile oldu. Bu dönemde İspanyollar tarafından Amerika'dan getirilen hindiler de önce İstanbul'a geliyor, buradan da Avrupa'ya ihraç ediliyordu. İngilizleri de genel olarak Türk tüccarlar hindiyle tanıştırdıkları içinse ismi turkey coq olarak kaldı ve daha sonra coq sözcüğü de atılarak bugüne 'turkey' olarak geldi.