LAİKLİK VE CAMİLER

Ülkemizde, 1924 Anayasasında 5 Şubat 1937’de yapılan değişiklikle, 2. maddeye, Devletin temel niteliklerinden biri olarak laiklik ilkesi kabul edilmiştir...

Laiklik, devletin dinler karşısında tarafsız olması ve siyasal-hukuksal düzenin herhangi bir dinin ilkelerine göre belirlenmemesi olarak düşünülmüştü.

Laiklik toplumsal hayatı düzenleyen hukuk kurallarının akla, mantığa ve bilime dayandırılmasını ve din ve vicdan özgürlüğünün sağlanmasını hedeflemişti.

Diğer taraftan Laiklik, her türlü inanca saygılı olmayı gerektirirdi, hiçbir inancın bir diğer inançtan üstün olmadığının garantisiydi...

Keza Laiklik ilkesinin benimsenmesiyle birlikte tüm vatandaşların din, vicdan ve inanç hürriyetleri anayasal güvence altına alınmıştı.

2002 yılında devleti ele geçiren AKP hükümetiyle birlikte laiklik yavaş yavaş rafa kalkmış, sonunda tamamen unutulmuştu. Onun yerine din ve dinsel kurallar yaşama geçirilmişti.

Laiklik dinî duyguların istismar edilmesinin önündeki en büyük engeldi. Zamanla din yine bazı AKP’lilerin açıkça söylemelerinde olduğu gibi sürekli kullanıldı.

Nisan 2012’de dönemin başbakanı Erdoğan'ın AKP grup toplantısında Cumhuriyet gazetesinden gösterdiği küpür ile “camiyi ahır yaptılar” diyordu.

Ne zaman olmuş bu olay;

1936’da.

Yani; Atatürk zamanında...

İzmir Seferihisar’da.

Üstelik kendince belge de gösterdi.

20 Nisan 1936 tarihli, Cumhuriyet gazetesi.

Başlık; “Bu ne insafsızlık, Seferihisar’da tarihi cami ahır yapılmış”.

Bahis konusu camii, Hereke de bulunuyor.

Heraklia antik kentinin üzerine kurulduğu rivayet edilir, ismi Heraklia’dan geliyor.

Osmanlı döneminde nüfusunun yüzde 60’ı 70’i Rum’du. İşgal sırasında neredeyse hiç Türk kalmamıştı

Sene 1922, Yunan denize döküldü, Seferihisar kurtuldu. Yeniden yerleşmeye başlandı.

Şimdiiii!..

Gelelim Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği belgeye;

Yani; 20 Nisan 1936 tarihli, Cumhuriyet gazetesinde “Bu ne insafsızlık, Seferihisar’da tarihi cami ahır yapılmış” başlıklı habere, hadi gelin beraber okuyalım:

“Seferihisar’ın Hereke Köyü’nde bir cami tahrip edilmiş ve ahır haline getirilmiştir. Müze müdürü, tahkikat yapmıştır. Verdiği malumata göre, kütüphane ve medresesi vardır. Kütüphanesinden eser kalmamıştır. Evren oğullarından Kasım tarafından inşa ettirilmiştir. Üstündeki Arapça yazıya göre, 641 yıllık olduğu anlaşılmıştır. Osmanlı-Türk stilindedir. Tahribata rağmen, geriye kalan kısmı muhafaza edilirse, kıymettir.”

Yani; Camiyi ahır haline getiren, CHP değil, işgal sırasında Yunanlıların sergilediği alçaklıktı.

Yöredeki Türk nüfusun savaş sırasındaki yokluğunda, caminin insafsızca ahır haline getirildiğini tespit eden ve bu bilgiyi Cumhuriyet gazetesine veren, bizzat, CHP’nin İzmir Müze Müdürü’ydü.

İşin doğrusu; 1936’da CHP tarafından ahır haline getirildiği iddia edilen o köydeki camiyi, 1936’da, bizzat CHP cami yaptı.

Kasım Çelebi Camii...

Yıkık, dökük bir halde bulundu. Sadece antik ören yerlerinden çalınarak buraya monte edilen sütun duvarı ayaktaydı.

Revakları temizlendi. Minaresi onarıldı. İbadete açıldı. İnanmayan, zahmet edip Düzce Köyü’ne gitsin namaz kılsın, öyküsünü ahaliye sorsun.

İzmir Seferihisar’daki o tarihi caminin tarihi medresesini yeniden açmak da CHP’ye nasip olmuştu. Anlatıldığının aksine, Mustafa Kemal Atatürk camiyi ahır yaptırmamış, ahırdan beter durumdaki camiyi buldurup, onartmış ibadete açtırmıştı.

Camileri satmak, yıkmak, oyun sahaları haline getirmek, siyasi propaganda amaçlı kullanmak, yemek yemek, kahvaltı yapmak, hep AKP döneminde gerçekleştirildi.

Ama suçlu ne garip ki, hep CHP oldu!

18 Şubat 2019 tarihinde AKP’li adayın camide sofra kurup oy istediğini görüyorduk.

Cumhuriyet tarihinde böyle propaganda görülmemişti.

Skandal, Yalova Kadıköy Beldesi’nde yaşandı. Camide kahvaltı veren AKP’li aday Mehmet Şahin kutsal mekânda seçim propagandasını sosyal medya hesabından yayınladı. Büyük tepki aldı...

Alın size bir başka skandal; AKP Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, camide propaganda yaptı ve kadınlardan oy istedi.

Skandallar bu kadar mı?

Olur mu?

Buyurun!

AKP camilere siyaset sokmaya devam ediyordu. 06 Şubat 2020’de AKP’li belediye camide bisiklet dağıttı. Bisikletlerin cami içerisinde verilmesi büyük tepki topladı.

Kocaeli’nin Derince İlçesi’nde AKP’li Belediye Başkanı Zeki Aygün, Müftülüğün aldığı bisikletleri ‘Namaz kılan çocuklara hediye’ diyerek camiye götürdü. Camide sergileyip çocuklara hediye etti. İmam-ı Azam Camii’nde gerçekleştirilen programda Başkan Aygün, İlçe Müftüsü Mecit Amil, muhtarlar ve meclis üyeleri, bisikletlerle poz verdi.

Camide siyasetin bir başka örneği de Kocaeli’nin Darıca İlçesi’nde yaşandı. AKP’li Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Ayşe Hatunlar Cami’nde cemaate kahvaltı verdi. Sabah namazı sonrası caminin okuma salonunda düzenlenen kahvaltılı programına ilişkin görseller sosyal medya hesabından paylaşıldı.

AKP sayesinde camide maç bile yapıldı.

Erol Köse, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda geçen yıl Gaziantep’teki bir cami içerisinde top oynandığı anları aktardı. Köse, paylaştığı video şu notu düştü: “Gaziantep'de Hacı Yasin Kaplan Camii... Cami içinde çift kale maç yapıyorlar.

21.09.2018 tarihinde tarihimizde hiç olmayan bir olay meydana geliyordu. Manisa'da bir imam camiye aldığı bir kadınla cinsel ilişkiye girdiği gerekçesiyle açığa alındı. Manisa Müftüsü Sinan Cihan, olay hakkında soruşturma başlattıklarını söyledi.

İmam 40 dakika boyunca polislere kapıyı açmamıştı.

10.08.2000 tarihi; Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Mevlana Camii'nde namaz saatleri dışında Kuran kursu veren cami imamı 7 çocuk babası, 6 torun sahibi Mehmet Emin Kaya'nın (46) kurs verdiği 11 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiğine tanıklık ediyordu.

11 Mart 2020’de Ereğli'de 3 imamın, iki küçük kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla açığa alındığını, gözaltına alınan imamların adli kontrolle serbest bırakıldığını medyadan okuyorduk...

Müftü ve Kadın Kuran Hocası camide çıplak basıldı. Müftü: “Hatim indiriyorduk!” dedi.

Yine AKP döneminde onlarca cami yıkıldı, satıldı.

Ama besmeleyle kilise açılışı yapıldı.

İşte AKP'li belediyelerin yıktığı ve sattığı camiler

Malatya’da AVM kurmak isteyen Hollanda’lı bir şirket, içinde Cami olan alanı 2013 yılında AKP iktidarından 52 milyon 500 bin TL’ye satın aldı. Şirket, alandaki inşaat çalışmaları kapsamında Hal Camii’ni yıktı.

İstanbul Üsküdar Esentepe Cami

İstanbul Bulgurlu Mahallesi, Amine Hatun Cami

İstanbul Bulgurlu Mahallesi, Alvarlızade Cami

İstanbul Selamiali Mahallesi, Bağlarbaşı Huzur Cami

İstanbul Çengelköy Mahallesi, Bahçelievler Cami

İstanbul Çengelköy Güzeltepe Birlik Cami

İzmit Çınarlı Cami olarak bilinen Baç Urgancı Ahmet Çelebi Cami

Batman Yıldız Cami

Rize Orta Cami

İstanbul Üsküdar Esentepe

İstanbul Güngören’de 6 tane cami,

İzmir Kozbeyli Köyü Cami,

Trabzon Zeytinlik Cami,

Denizli Çaybaşı ve İbadullah Cami

İstanbul Piyalepaşa Kur’an Kursu...

Aydın’da cami minaresine AKP bayrağı asılmıştı.

Hatırlayın; seçimler öncesi, Ağrı'da camilerde Erdoğan'ın Dombra şarkısı çalınmıştı...

Şimdi, caminin anahtarı İmam’da müezzinde olmasına rağmen İzmir’de camiden müzik çalınması olayında yine CHP ve CHP’liler suçlanıyor.

Pessss!..

Önceki ve Sonraki Yazılar