Mesut Özil'e yapılan Çin işkencesi

Mesut Özil'e yapılan Çin işkencesi

New York Times gazetesi, Arsenal’de forma giyen Mesut Özil’in, Çin’in Sincan bölgesinde yaşayan Uygur Türkleri’ne yönelik zulmünü eleştiren tweet’i sonrası 10 ayda ortadan nasıl kaybolduğunu yazdı.

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre her şey, Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'in Sincan’da yaşananlarla ilgili tweet atmasıyla başladı. Çin’in tepkisini çeken bu paylaşım sonrası Özil, ülkenin en büyük sosyal ağı Weibo’daki 6 milyon takipçisi ve 50 bin kayıtlı hayran kitlesini böylece kaybetti. Artık Çin’de oynaması mümkün değildi. Hatta sahipleri Çinli olan bir kulüp veya sponsorlar için bile çok tehlikeli biri haline geldi.

Özil tüm bunların farkındaydı ve yine de kararlıydı. Sincan’da yaşananlara öfkeleniyor, belgeseller izliyor, haberleri inceliyordu. Danışmanlarının kendini uyarmasına rağmen, Müslüman ülkelere müdahale etmeleri için baskı yapmanın kendi görevi olduğuna inanıyordu.

OYUNLARDAN ‘AVATAR’I BİLE SİLİNDİ

Mesut Özil’in tweet’inin ardından bir anda her şey değişti. Paylaşımından birkaç gün sonra Premier Lig’in Çin’deki yayıncıları CCTV ve PP Sports Arsenal maçını yayınlamayı reddetti. Arsenal’in maçını yayınlamayı yeniden kabul ettiklerinde ise bu kez Özil’in adını söylemeyi reddettiler. Arsenal kulübü, Çin sosyal medya platformundan Özil’in paylaşımının “Oyuncunun kendi görüşü olduğu”na dair bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Öyle ki yıldız oyuncunun “avatar”ı video oyunlarından bile kaldırıldı. Çin’de ismini internette arayınca hata veriyor, Mesut Özil ismi her yerden siliniyordu.

PREMIER LİG İÇİN DE SORUN

Özil’in 20 milyon takipçisine yaptığı paylaşım sadece Arsenal için değil, İngiltere Premier Lig için de sorun oldu. Arsenal yöneticileri, Özil’i siyasi açıklamalardan kaçınmaya çağırdı. Arsenal‘in, Çin yeni yılını kutlamak için gönderdiği ürünlerden bile ismi çıkarıldı. Pandemi nedeniyle maaşında kesinti yapılmasını da kabul etmeyen Özil, hedefteki isim haline geldi.