Abdulkadir Selvi: İnce'nin çıkışı CHP'yi sarstı

Abdulkadir Selvi: İnce'nin çıkışı CHP'yi sarstı

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, CHP'de "Memleket Hareketi" başlattığını söyleyen eski CHP Yalova Milletvekili ve geçmiş dönem cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin çıkışından bu yana CHP'nin bir türlü politika belirleyemediğini savundu.

Selvi, "İlk ateşi Muharrem İnce yaktı. İnce 4 Eylül’de Sivas’ta sahaya iniyor. İnce’nin çıkışı CHP’yi sarstı. Çünkü İnce’nin bir potansiyeli var. CHP’nin HDP çizgisine kaydığını düşünen bir kesim İnce’yi destekliyor. Muharrem İnce’nin çıkışından bu yana CHP, bir türlü politika belirleyemiyor. Ancak CHP’deki hareketlilik sadece Muharrem İnce ile sınırlı kalacak gibi görünmüyor." düşüncesini dile getirdi. 

Selvi, yeterli imzaya toplayamadığı için kurultayda aday olamayan İlhan Kesici cephesinin de haritasının henüz net olmadığını belirtti. Selvi, Mustafa Sarıgül'ün de yola çıkacağını yazdı. 

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle;

Yerel seçimlerden sonra AK Parti’den ayrılan Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu partilerini kurmuşlardı.

Kurultaydan sonra ise CHP karıştı. Oysa CHP’de muhalefetin olmadığı bir kurultay yapılmıştı. Kılıçdaroğlu siyasi hayatının en yüksek oyuyla genel başkanlığa seçilmişti. Ancak güç zehirlenmesi yaşandı. Muhalefet tamamen dışlandı. Ayrıca CHP’nin siyasi çizgisi HDP’ye yaklaşmaya başladı. Üstüne bir de Kılıçdaroğlu’nun Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı seçtirme hesapları deşifre olunca, CHP’de kendileri açısından denizin bittiğini düşünen isimler harekete geçmeye başladı.

2023 yaklaştıkça cumhurbaşkanı adayları bir bir kendilerini göstermeye başladılar.

MUHARREM İNCE SARSTI

İlk ateşi Muharrem İnce yaktı. İnce 4 Eylül’de Sivas’ta sahaya iniyor. İnce’nin çıkışı CHP’yi sarstı. Çünkü İnce’nin bir potansiyeli var. CHP’nin HDP çizgisine kaydığını düşünen bir kesim İnce’yi destekliyor. Muharrem İnce’nin çıkışından bu yana CHP, bir türlü politika belirleyemiyor. Ancak CHP’deki hareketlilik sadece Muharrem İnce ile sınırlı kalacak gibi görünmüyor.

İLHAN KESİCİ’YE DİKKAT

Türk siyasetinde bir yeri olan İlhan Kesici de kendi politikalarını oluşturmaya başladı. Kılıçdaroğlu, doğalgazın bulunması konusunda suskunluğunu sürdürürken İlhan Kesici, “Hükümeti ve ilgili tüm insanlarımızı kutluyorum” dedi. Daha önce de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 935 bin sterline Fatih portresini almasını eleştirmiş, “Ekrem İmamoğlu’nun aldığı Fatih tablosu sahtedir. Gerçekmiş gibi reklamını yapmaları çok ayıp” demişti. İlhan Kesici’nin nasıl hareket edeceği netleşmiş değil. Yeni bir parti mi kuracak, yoksa CHP’de kalıp mücadelesini mi sürdürecek. Bilinen tek şey, Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça Kesici cephesindeki hareketliliğin artacağı.

SARIGÜL YOLA ÇIKIYOR

Daha önce Türkiye Değişim Hareketi ile siyasette bir rüzgâr estiren Mustafa Sarıgül tekrar yola çıkıyor. Sarıgül’ün eski gücü yok ama bu kez eskiye göre daha kararlı. Çünkü daha önce Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı seçilmesiyle birlikte, CHP’nin rüzgârını kesmemek için parti kurma çalışmalarını askıya almıştı. Halen DSP üyesi ama Mustafa Sarıgül, Özal’ın değişimi, Demirel’in halka dokunuşu ve Ecevit’in zarafetinden yeni bir siyaset dili oluşturma çabası içinde.

CHP asırlık bir çınar. İnce de Kesici de Sarıgül de yola çıksa CHP yine dimdik ayakta durur. Ama bu isimler CHP’nin 2023 Cumhurbaşkanlığı hesaplarını bozar. Getirdiklerinden ziyade CHP’den ne götürdüklerine bakmak lazım.