Aman dikkat... İşte Squid Game dizisinin gerçek karanlık hikayesi

Aman dikkat... İşte Squid Game dizisinin gerçek karanlık hikayesi

Çocukların ve gençlerin izlememesi gerektiği vurgulanan oyun dizisi Güney Kore yapımı Squid Game adlı Netflix dizisi neyi anlatıyor? Dizinin karanlık hikayesinin merkezinde ne var?

Çocukların ve gençlerin izlememesi gerektiği vurgulanan Netflix’in tüm dünyada izlenme rekorları kıran Squid Game dizisinin dünyadaki en fazla genç intihar olayının yaşandığı ülke olarak bilinen Güney Kore’nin içinde bulunduğu durumu özetlediğini ortaya koyan Habertürk yazarı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, bu dizisiyle ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

111 milyon izlenme oranıyla her yaştaki insanın ilgisini çeken Squid Game dizinin Türkiye’de çok büyük bir izlenme oranına sahip olduğunu ortaya koyan Kürşad Zorlu “Bu tür diziler çoğunlukla şiddet, sınıfsal ve belirgin adaletsizlikler, diktatörlükler, kıtlık ve hastalık gibi konuları işliyor. Bir yönüyle bu olumsuzlukları yaşayan ya da buna doğru ilerleyen bir yönetim ve sosyal sistem algısını izleyiciye sunuyorlar.” Diye yazdı.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER İZLEMESİN UYARISI

Squid Game dizisinin izlenme oranına bakıldığında Türkiyen’nin 11. Sırada olduğunu belirten Zorlu, dizinin yapıldığı Güney Kore’de meydana getirdiği etkileri  aktardığı yazısında şunları yazdı:

 

“Dizinin yapıldığı Güney Kore’de meydana getirdiği etkiler, konu ve içeriğin ülkenin birtakım sosyal, siyasal ve ekonomik gerçeklerine dayandırıldığı görüşünü güçlendiriyor. Dış politika dergisi (Foreign Policy) dışişleri kaynaklarına dayandırdığı bir raporda “Dizinin karanlık hikayesinin merkezinde, özellikle evlenmek, iş bulmak ya da yükselmek için mücadele eden ortalama Koreli gençlerin hissettiği hayal kırıklığı var; bu durum artan ekonomik beklentilerin gerçekten de Kore toplumunun sıkıntılarının merkezinde olduğunu kanıtlıyor” ifadesine yer veriliyor.
Yine bu belgede 2003'ten bu yana OECD ülkeleri arasında Güney Kore’nin intihar oranı en yüksek ülke olduğu ve bunun büyük bölümünün 19-29 yaş aralığındaki gençlerin giderek karamsar olması nedeniyle meydana geldiği belirtiliyor.”

Squid Game dizisiyle ilgili olumsuzlukları bu sözlerle anlatan  Zorlu  “Hal böyle olunca özellikle çocukların/gençlerin izlememesi gerektiği yönünde uyarılar yapılıyor. Doğrusu bu teknoloji koşullarında böyle uyarıların hayata geçirilmesi oldukça zor...” ifadelerini kullandı.