Başkan Gümrükçü: Başladığımız noktanın çok ilerisindeyiz

Başkan Gümrükçü: Başladığımız noktanın çok ilerisindeyiz

Can Radyo'da Birol Soylu İle 10. Köy Programının Konuğu Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü oldu.

Can Radyo'da Birol Soylu İle 10. Köy Programının Konuğu Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü oldu. Başkan Gümrükçü, Çiğli Belediyesi Çibel Şirketi ile DİSK Genel-İş 8 Nolu Şube arasında 860 işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini sağduyuyla yaptıklarını söyledi.


Programdan satır başları şöyle...
 

Başladığımız noktanın çok ilerisindeyiz



SONAR Araştırma Şirketi'nin gerçekleştirdiği 'En başarılı belediye başkanları' konulu anket çalışmasında üçüncü sırada ise yüzde 71,2 ile Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü oldu. Gümrükçü bu başarının nedenlerini şu sözlerle açıkladı:" Bir ilçe belediye başkanı olarak şunu söyleyebilirim ki, bir belediyenin başarısı  o kentte yaşayan insanların seni değerlendirmesidir. Başladığımız noktanın çok ilerisindeyiz.Bu artık ölçülebilir düzeyde.  Önemli olan birinci, ikinci ya da üçüncü olmamız değil, başladığımız noktanın üstüne koyabildik mi? Bu önemli. Bir diğer önemli nokta ise, belediye başkanı olarak seçmen kitlemizi korumak ve memnun olmayan insanları bu kitleye dahil etmek. Belediye başkanlığı dönemimde 1 buçuk yıllık bir süreç geçti. Çok şey öğrendik. Bazen vatandaşın göremediği sorunları görüyoruz. Ancak bazı arkadaşlarımız belediye başkanlarını süper kahraman olarak görüyor. Başarımız mutlu ettiğimiz insan sayısıyla ölçülebilir."

Pandemi sürecinde toplumun alışkanlıklarıyla çelişmek zorundayız


Gümrükçü:"Birçok insan hayatını kaybetti. Süreç herkes için zor. Ancak bu kurumları yöneten belediye başkanları olarak bizim işimiz daha zor. Hem halkı korumalıyız. Hem insanlara örnek olmalıyız. Hem de cesur olmak zorundayız. Belediye hizmetlerini vatandaşın en kolay ulaşabileceği şekle büründürebilmemiz gerekiyor. Vatandaşa hizmet götürürken en az temasla yapmamız gerekiyor. Toplumun alışkanlıklarıyla çelişmek zorundayız. Mesela, insanlar cenazeye, düğüne gitmek ister. Ancak bizim buna engel olmamız gerekiyor. Bütün kamu personeline, bütün belediye başkanlarına, sahada çalışan arkadaşlarımıza büyük görev düşüyor ve ben hepsine teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde '500 günde neler yaptık, neler yapmamız gerekiyor?' bunun değerlendirmesini yapacağız."dedi.

'CHP yardımları kesecek' propagandalarının gerçeği yansıtmadığının bu dönemde ortaya çıktığını söyleyen Gümrükçü:"Yerel yönetimlerin önemi ortaya çıktı. Biz Çiğli Belediyesi olarak 8-10 bin civarı bir yardım kolisi dağıtımı yaptık. Yerel yönetimlerin sosyal yönleri ortaya çıktı. Siyasi partilerin propagandalarının da yalan çıktığını görmüş olduk." ifadelerini kullandı.

Çiğli'nin imar sorununu çözeceğiz

 Çiğli'nin yanlış kentleşmiş bir bölge olduğunu söyleyen Gümrükçü:"Bir bölgede imar planı yoksa o bölgede çarpık kentleşme gerçekleşir. İmar planı vardır ama eksiktir ya da yanlıştır. Çiğli'nin kalbi Köyiçi, Harmandalı, Güzeltepe, Esentepe bölgelerinde sıkıntı var. Biz bir kentsel dönüşüm strateji planı hazırladık. Bu planda biz 14 tane yer saymışız. 

Çiğli; yolu, parkı, donatı alanları yanlış kentleşmiş bir şehir. En düzgün kentleşmiş alanlarında ile kentleşme sorunlarını görüyoruz. Güzeltepe, Köyiçi,  Harmandalı,  Çiğli'nin denizle buluşması dahil  Çiğli'nin imar sorununu çözeceğiz." diye konuştu.

Toplu iş sözleşmesi sürecini değerlendiren Gümrükçü:"Çiğli'de toplu iş sözleşmesi sancısız geçmiyor. Önemli olan sağduyu ile yaklaşıp masada o problemi çözmek. Biz belediye yönetimi olarak o masadan hiç kalkmadık.Biz masada otururken bir yanlış eylem yapıldı. Sanırım, DİSK Ege Bölge Telsilcisi de bu yanlışı kasdediyor. Tabi ki bu süreçte araya nifak tohumu ekmek isteyenler oluyor. Çiğli'nin son on beş ayını düşünün. Aklınıza Çiğli Belediyesi'nin dahil olduğu herhangi bir gerginlik geliyor mu? Bir şeyler değişiyor. Müdahale ettikçe, neşter vurdukça değişiyor. Bazı tepkiler olması çok normal. Ancak bu  Çiğli Belediyesi'nin ve bizim yönetemeyeceğimiz bir noktada değil. Geldiğimiz noktada tartıştığımız bütün konuları çözmüş bulunmaktayız. Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim. 20 yıldır bu partinin içindeyim. İşçi sınıfının yanında oldum. İlçe başkanlığı yaptığım dönemlerde benzer tartışmalarda ben de aracılık yaptım. Bu süreçleri iyi bilirim. Benim iyi bildiğimi de DİSK yöneticileri iyi bilir çünkü onlarda gelip benim kapımı çalıyorlardı. Biz de elimizden geldiği kadar onlara katkı koyuyorduk. Bugün gelinen noktadan Utku Gümrükçü'nün belediye başkanı olduğu yerde DİSK ile karşı karşıya gelmek olmaz. Her iki tarafta da karışıklık çıkarmak isteyenler vardır illa ki. Ancak biz bunlara asla müsaade etmedik. Emekçiye emeğinin karşılığını vermek zorundayız." şeklinde konuştu.


Yüzde yüzünün  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi bütçesiyle yapacağı tramvay projesi hakkında konuşan Gümrükçü:"Çiğli'de yapılacak tramvay için bir ihale yapılıyor. 11-12 km uzunluğunda bir tramvay ve ihalesi 20 Ekim tarihinde yapılacak. Temmuz ayında bir yeterlilik ihalesi yapıldı. Benim bildiği 17 firma bu ihaleyi geçmiş durumda. 20 Ekim'de fiyat teklifi verecekler. Büyükşehir belediye başkanımız da onay verirse aralık sonu ocak başı başlangıç yapılacak. Bu tramvay, organizenin taşıt yükünü azaltacak. Üniversiteye, hastaneye ulaşım kolaylaşacak.  Yüzde yüzünün  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi bütçesiyle yapacağı bir proje. 2021'in ilk 6 ayında hastaneden Kasaplar'a, Bostanlı'ya ulaşılabilecek hale gelecek."dedi.