Demirören gidince Hürriyet operasyona başladı

Demirören gidince Hürriyet operasyona başladı

Demiören, başkanlık koltuğunda otururken federasyona ilişkin tek eleştiri getirmeyen Hürriyet, Demirören gidince TFF eleştirilerine başladı.

Hürriyet’in de içinde bulunduğu Demirören Medya Grubu’nun sahibi Yıldırım Demirören, “İddaa” ihalesini aldıktan sonra Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlığından istifa etmişti.

Demiören, başkanlık koltuğunda otururken federasyona ilişkin tek eleştiri getirmeyen Hürriyet, Demirören gidince TFF eleştirilerine başladı.

Daha önce de fikstür konusunda eleştirilerini dile getiren Uğur Meleke'nin yazısı bugün Hürriyet'in sürmanşetinde yer aldı. 

FİKSTÜR ELEŞTİRİLDİ
Hürriyet yazarı Uğur Meleke bugün “Bu sistem değişmeli! Fikstür çekilmiyor, atanıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Meleke, yazısında fikstür çekimini eleştirdi.

Uğur Meleke şu ifadeleri kullandı:

“Süper Lig 2019 - 2020 sezonu fikstürü çarşamba günü çekildi. ‘Fikstür çekildi’lakırdısını esasında alışkanlık icabı kullanıyoruz; çünkü bu ülkede neredeyse çeyrek yüzyıldır fikstür çekilmiyor. Fikstür önceden belli ve kulüp temsilcileri sadece ilk hafta tablosundaki yerlerini kurayla tespit ediyorlar. İspanya’da, İtalya’da veya Türkiye’de birinci hafta fikstürü belirlendiği anda zaten 34 haftalık (ya da 38 haftalık) fikstür de belirlenmiş oluyor. Yani fikstür çekimi dediğimiz şey esasında yalnızca bir kâsenin içine 1’den 18’e kadar topların konulması ve 18 kulüp temsilcisinin sırayla gelip birer top çekmesinden ibaret...

Fikstür, otomatik takip esasıyla yapılandırıldığı için, bir sporseverin elinde ilk hafta fikstürü varsa, bütün bir sezonun fikstürüne de sahip demektir. Bu sezon Beşiktaş Sivas’ı, Fenerbahçe Malatya’yı, Trabzon Başakşehir’i, Galatasaray da Ankaragücü’nü takip edecek mesela... 18 takımın 17’si ligde aynı sırayı izliyorlar, sadece serbest fikstürü çeken Göztepe’nin programı o düzende gitmiyor (Nedeni tamamen matematiksel). Bu yüzden her takım Göztepe ile içeride karşılaştığı haftadan bir sonraki maçını da iç sahada oynuyor, yalnızca dizinin başındaki ve sonundaki iki ekip hariç...”

“Esasında buraya kadar büyük bir anomali yok” diyen Meleke yazısını şöyle sürdürdü:

“Fikstürün takip esasına dayanıp dayanmaması, yerel bir tercih. NBA bunu tercih etmiyor; Noel, Halloween, Avrupa saati gibi detayları göz önüne alarak fikstürü elle atıyor. İngiltere Premier Lig veya Almanya Bundesliga da bu yolu seçmemişler. Premier Lig yönetimi, bayramda-tatilde-Noel’de derbi maçları ekrana koyuyor. Bir takıma 3 maç üst üste deplasman gelmemesi, iki ekibin peş peşe birbiriyle oynamaması gibi kriterleri koyup, karışık fikstür kullanıyor. Almanya da benzer şekilde bazı kriterler belirlemiş, kalan kurayı bir bilgisayar yazılımına çektiriyor.

Eğer TFF, 18 takımı eşit şartlarda kuraya soksaydı herhangi bir handikap olmayacaktı elbette. Ama siz her yıl birbirine benzer fikstürler çektiğinizde, kamuoyunun de fikstüre olan inancı azalıyor.

2018-19 fikstüründe Galatasaray Ankaragücü’nü, Fenerbahçe de Malatyaspor’u izliyorlarmış. Bu sezon yine aynı şekilde Galatasaray Ankaragücü’nü, Fenerbahçe Malatya’yı izliyor. Hatta bir adım daha geriye gidersek, Malatya’yı son 3 yılda fikstürde takip eden ekipler sırasıyla Galatasaray, Fenerbahçe ve yine Fenerbahçe...”