Fatih Altaylı: 'Simit'i çıkardılar bize soktular'

Fatih Altaylı: 'Simit'i çıkardılar bize soktular'

Zor durumdaki Simit Sarayı'nın devlet tarafından kurtarıldığını söyleyen Altaylı, son dönemdeki vergi zamlarını hatırlatarak "Simit'i çıkardılar, bize soktular" diye yazdı

‘Simit Sarayı’nın yüzde 51 hissesinin Ziraat Girişim tarafından satın alındığını hatırlatan Fatih Altaylı, zor durumda olan markanın kurtarıldığını yazdı. “Simit’i çıkardılar bize soktular” diyen Altaylı Habertürk'teki köşesine şunları taşıdı: 

"Birkaç hafta önce bu köşede yeni getirilecek olan vergileri eleştirdim, insafsızca bulduğumu, hatalı olduğunu, ekonomiye can vermeyeceğin söyledim. Trol kafalardan işitmediğim hakaret kalmadı. ‘Zenginlere gelen vergi sana niye dokundu’ falan dedi ahmaklar. Hâlâ anlamamışlar, bu ülkenin 'ana fikrini'. Zengin eğer iktidarlara yakın ise ondan alınmaz. Sizden benden alınan onlara verilir. Misal mi? Mesela hükümete yakın müteahhidin bitiremediği inşaat devlet tarafından satın alınır. Müteahhit kardeşin cebine parası konulur, batık iş sana bana sokuşturulur. Sanmayın ki, sadece finans bilmem nesindeki arsasına devlet kesesinden 1 küsur milyar ödenen Ağaoğlu’ndan söz ediyorum. Daha nicelerine böyle paralar aktarılıyor. Hadi orası inşaat sektörü batmasın, sonra domino gibi ekonomi yıkılır. Pek ya 'simit sektörüne' ne demeli? Simit Sarayı diye bir markamız var. Allah biliyor ya, gurur duyduk yıllarca. Kafamızdaki matematiğe uyduramadık ama güzel görünüyordu. New York’un 5. Caddesi’nde, Londra’nın Piccadilly Circus’unda görünce 'Vay be' diyorduk da, 'Simit satarak her ay 50 bin dolar kira nasıl ödenir' aklımız almıyordu. Gerçi kiranın çoğunu “Turquality” diye devlet ödüyordu ama yine de hesabı kafamızda tutturamıyorduk. Hele hele özel uçaklar, lüks lüks otomobiller falan olunca “Kazanıyorlar” diye düşünüyor, 'Bizim bilmediğimiz bir şey biliyorlardır' diyorduk. Bilmiyorlarmış meğer. Bildikler şu imiş. 'Batarsak bir çıkaran olur.' Nitekim çıkardılar. Yüzde 51’n Ziraat Girişim aldı. Simit’i çıkardılar, bize soktular. Sonra zengine vergi geldi öyle mi! Had canım siz de... Anlatırım bir ara vergi meselesini de. Anlarsınız kime geldiğin. 77 yıl sonra, yeniden!"