Fehmi Koru: Devran değişiyor

Fehmi Koru: Devran değişiyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın televizyon programında 'devran değişirse' sorusuna muhatap olmasıyla ilgili tartışmaları köşesine taşıyan Fehmi Koru: "Devran her halükarda değişiyor bizde de…”

Cumhurbaşkalığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın katıldığı Deutsche Welle'nin Conflict Zone programında gazeteci Tim Sebastian'ın “Ya devran döner, iktidar el değiştirir ve yeni iş başına gelenler sizi yargılamaya kalkarlarsa” sorusu tartışılmaya devam ediyor. Muhafazakar kimliği ile tanınan gazeteci Fehmi Koru, tartışılan televizyon programıyla ilgili yazdı.
“Devran değişebiliyor gerçekten. Siyasilerin iktidarda hep kalabilecekleri düşüncesi sadece düşünce olarak kalıyor” diye yazan Koru, ANAP örneğini verdi:
“Zihnimde daha dün gibi canlı olan olay, 1983’te yapılan seçimde tek başına iktidara ulaşan Turgut Özal’ın Anavatan Partisi’nin (ANAP) durumudur. Özal hazine yardımında partilere cömertçe davranıldığı o dönemde, artırılan yardım parasıyla ANAP’a muhteşem bir genel merkez binası kazandırmıştı. Binanın açılış töreninde ülkemizin parti genel merkezi olarak inşa edilmiş her şeyiyle mükemmel o ilk binasının ne kadar süreyle amacına hizmet edebileceğini düşünmeden edememiştim.

Bu düşüncemi ertesi gün çıkan yazıma da taşımıştım.

ANAP henüz onuncu yılını bile dolduramadan 1991 yılında iktidarı terk etmek zorunda kalmıştı.

O bina, yanılmıyorsam, sonraları bir bölümü süper market olarak kullanıldı.”

Devranın her halükarda değiştiğini vurgulayan Koru, yazısını şöyle noktaladı:

“Demokrasilerde ‘devr-i sabık’a gerek kalmıyor

İktidarların sürekli aynı elde kaldığı ülkeler var; onlardan bazılarının isminde ‘Demokratik’ sıfatı da bulunuyor. Muktedirler o ülkelerde yapılan seçimlerde nasıl oluyorsa oluyor ve halkın neredeyse bütününün oyunu almayı da başarıyorlar. Ancak sürekli iktidarların bulundukları ülkelere fazla hayrı dokunmadığı da o ülkelerin durumlarından belli.

Değişebilirlik ülkeleri yönetenlere kurallara uymayı, aşırılıklardan ve yanlışlıklardan uzak durmayı getiriyor. Demokratik ülkelerde siyasiler, kendilerinden sonra aynı koltuklara oturacaklara iyi miras bırakmak yanında, paçalarına kir değmesin titizliğiyle davranma ihtiyacı duydukları ve bu tavırlarıyla anayasal çerçeve içerisinde kaldıkları için ‘devr-i sabık’ gereğini de ortadan kaldırıyorlar.

Hesaba çekilmek partiler iktidardayken gerçekleşiyor demokrasilerde, “Devran değişince sizden de hesap sorarlar” hükmü geçerli olmuyorsa bundandır.

Kimsenin “Ya devran değişirse” diye bir soruyla karşılaşmasına yol açılmıyor demokrasilerde.

Tim Sebastian(İbrahim Kalın’a soruyu soran gazeteci Y.) bu gerçekleri bilmez mi? Bilir elbette. Ancak onun yaptığı programlarda bu tür sarsıcı sorularla hep karşılaşılıyor.

Unutmayalım: Cumhurbaşkanının iki dönemden fazla seçilemediği, AK Parti’nin bazı istisnaları kabul etmekle birlikte siyaset yapanların üç dönemden sonra biraz dinlenmelerini istediği gibi kurallar da var.

Devran her halükarda değişiyor bizde de…”