Fikret Bila'dan, Tunç Soyer örneği

Fikret Bila'dan, Tunç Soyer örneği

Bila: Bilim insanlarının yaptığı açıklamadan anlaşılıyor ki, yaşam artık maskeli devam edecek.

Gazeteci Fikret Bila T24'te köşesinde maske sorununa değindi. Örnek yapılması gerekenin de Tunç Soyer'in  "maskematik" modeli olduğunu söyledi.

İşte o yazı:

Bilim insanlarının yaptığı açıklamadan anlaşılıyor ki, yaşam artık maskeli devam edecek. Maskesiz sokağa çıkılmayacak, herhangi bir mekana maskesiz girilmeyecek. Maske günlük kıyafetin ayrılmaz bir parçası olacak.

Bu durum maske konusunun yeniden ele alınmasını gerektiriyor.

Hükümet maske konusunda uçtan uca savrulan bir seri yanlış kararlar aldı. Bedava maske dağıtma işi başarılı olmadı. Yeniden maskelerin eczane ve uygun marketlerde satılmasına karar verildi. Satış fiyatının da bir lirayı geçmeyeceği duyuruldu.

Maliyeti düşük bir ürün olan maskenin vatandaşa bedava verilmesi sosyal devlet olmanın bir gereğiydi. Ancak, belediyelerle yarış havasında yasaklayıcı kararlarla maske bulmak bir soruna dönüştürüldü.

Şimdi maskenin KDV dahil tanesinin bir liraya satılması da sorun doğuracaktır. İster 10’luk, ister 50’lik paketler olsun, bir kişinin bir ayda maskeye ödeyeceği para 50 lira civarında olacaktır. Üç kişilik bir aile için ayda 150 lira, 5 kişilik bir aile için ayda 250 liralık bir maske ödemesi doğacaktır.

İşsiz olan veya salgının yarattığı kriz nedeniyle işini veya gelirini kaybetmiş, temel ihtiyaçları için yardıma muhtaç durumdaki vatandaşlar için bu kolayca ayırabilecekleri bir para değildir.

Ayrıca bedava dağıtmayı denediğiniz ve kullanımını zorunlu tuttuğunuz maskeden vergi almak de haksız bir uygulamalıdır. Maske kullanmak zorunlu tutulduğuna göre, vatandaşın maske almayarak bu vergiden kaçınması mümkün değildir. Bu durumda maskeden KDV alınmaması gerekir. Sağlık nedeniyle tüketimi zorunlu tutulan bir üründen vergi almak, vergilendirme ilkelerine aykırıdır.

Üretici firmaların verilerine göre maske maliyeti kalitesine göre 15-40 kuruş arasında değişmektedir. Bir satılacak maskenin 8 kuruşu KDV olacaktır. Bu verginin alınmaması ve maskenin maliyetine yakın bir fiyatla satılması gerekir.

Ayrıca satışın serbest bırakılmış olması, belediyeler veya hükümet tarafından maskenin bedava dağıtılmasını da ortadan kaldırmamalıdır.

Yaygınlaştırılması gereken model, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in uygulamaya koyduğu "maskematik" modeli"dir.