Google, muhalif gazeteleri sansürlüyor mu? İnternet sitelerinde yüzde 80’e yakın trafik kaybı!

Google, muhalif gazeteleri sansürlüyor mu? İnternet sitelerinde yüzde 80’e yakın trafik kaybı!

Türkiye’de bağımsız gazetecilik Google tarafından engelleniyor mu? Son zamanlarda muhalif gazetelerin internet sitelerinde yaşanan düşüş dikkat çekerken, şirket ise sessiz kalmayı tercih etti.

Türkiye'de baskı altında olan medyanın bu kez de Google tarafından sansürlendiği görüşü son günlerde sıkça dile getirilmeye başlandı.

Google Türkiye’nin haber listelemelerine ilişkin algoritması, bağımsız haber sitelerine olan erişimi çarpıcı bir biçimde aşağı çekti.

"GOOGLE'DAN DEĞİL, GAZETELERİN KENDİ SİTELERİNİ ZİYARET EDİN" ÇAĞRISI

Birçok muhalif gazetenin internet sitelerinde yüzde 80’e yakın trafik kaybı yaşandı. Google’dan konuya dair bir açıklama gelmezken kurum temsilcileri, bağımsız mecralara uygulanan ve halkın haber alma hakkına darbe vuran bu örtülü sansürün kaldırılmasını istiyor. Okurlar bu engeli, Google’a bağımlı olmadan, doğrudan medya organlarının sitelerini ziyaret ederek aşabilir ve gerçek haberlere ulaşabilir.

GOOGLE TÜRKİYE'DEN ŞEFFAFLIKTAN UZAK TAVIR

“Google Haberler” ve “Keşfet” platformları üzerinden Türkiye’deki bağımsız mecraların görünürlüğünü ortadan kaldıran Google Türkiye, sitelerin yüzde 80’lere varan oranda trafik kaybı yaşamasına neden oldu.

Google Türkiye, değişen algoritmalar ve buna bağlı olarak neredeyse sıfırlanan görünürlük hakkında herhangi bir bilgilendirme yapmayıp şeffaflıktan uzak bir tavır sergilerken, bu durum ziyaretçi sayılarının azalması nedeniyle bağımsız medya organlarını önemli bir gelirden mahrum bırakıyor ve ekonomik darboğaza itiyor.

"ALGORİTMA DEĞİŞİKLİĞİYLE OKUR TRAFİĞİ YÜZDE 60 İLA 80 ORANINDA DÜŞTÜ"

Gazete Duvar yazarı gazeteci Bahadır Özgür, bugün X’ten yaptığı paylaşımda bu konuya dikkat çekti. Özgür, okur trafiğinin yüzde 60-80 oranında düştüğünün altını çizerek paylaşımında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Google'ın algoritma değişiklikleri ile internet üzerinden yayın yapan medyanın okur trafiği %60-80 oranında düşmüş. Gelirin de aynı oranda azalması demek bu. Böyle devam ederse pek çok haber sitesinin yaşaması imkansız olur. Google umursamıyor bile. Özellikle muhalif medyayı 2025'te zor günler bekliyor.”

ekran-goruntusu-2024-11-15-215247.pngekran-goruntusu-2024-11-15-215247.png

"BAĞIMSIZ MEDYA KURULUŞLARI NEREDEYSE HİÇ GÖSTERİLMİYOR"

BirGün Web Yayın Koordinatörü Uğur Koç da benzer bir paylaşımda bulundu. Özgür’ün gönderisini alıntılayan Koç şunları kaydetti:

 “Yaklaşık 1 ay önce Google Keşfet ve Google News trafiği adeta sıfırlandı. Şu anda her iki platformda da bağımsız medya kuruluşları neredeyse hiç gösterilmiyor. Kamuoyunun haber alma hakkı baltalanırken bağımsız medya kuruluşlarının varlığı da tehdit altında. Algoritma değişikliği dünya genelinde trafik dalgalanmaları yarattı. Ancak Türkiye özelinde en büyük darbeyi bağımsız medya kuruluşları almış durumda. Bu nasıl bir tesadüf anlamak çok mümkün değil! Tüm tepkilere rağmen Google’dan da tek açıklama dahi yapılmadı."

ekran-goruntusu-2024-11-15-215340.png

"BAĞIMSIZ YAYIN YAPAN HER HABER SİTESİNİN YAKINDA ZAMANDA İFLAS ETMESİ DEMEK"

T24 editörü Sibel Yükler’in de bu yönde bir paylaşımı oldu:

“Ne eksik ne fazla. Okur trafiği yüzde 80 düştü. Bu, bağımsız yayın yapan her haber sitesinin yakın zamanda iflası demek. Aynı zamanda habere erişimin bitmesi gibi, dar boğazda yaşayan binlerce basın çalışanının da derin yoksullukla baş başa kalması demek.”

ekran-goruntusu-2024-11-15-215419.png

"GOOGLE'DAN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE"

Google’ın bu sansürüne halktv.com.tr de tepki gösterdi. Sabah İsmail Küçükkaya’nın programına konuk olan halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Orhan Can, Google’ın tavrının haber alma özgürlüğüne darbe vurduğunu söyledi. Can, “Google tekel olduğu için istediğimi indiririm istediğimi çıkarırım diyor. Halkımız basit bir sansür demesin, bu sansürün ardında büyük bir fırtına var” dedi

İsmail Küçükkaya ise "Ulusal güvenlik sorunu bu. Dünyanın pek çok ülkesinde özellikle AB'de Google ve benzeri teknoloji şirketlerine bu yüzden milyarlarca dolar ceza kesiliyor. Abd'de Trump istediklerini öne çıkardığı için Google gibi şirketleri şikayet etti. Demokrasi açısından sıkıntı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

GAZETE OKURU NE YAPABİLİR?

Google’ın, Türkiye’de iktidarın baskısı altında gazetecilik yapmaya çalışan bağımsız haber sitelerini hangi gerekçeyle kısıtladığı bilinmiyor. Ancak okurların bu tür engelleri aşmasının bir yolu var.

Unutulmamalı ki habere erişme konusunda Google bir zorunluluk değil, sadece bir alışkanlık.

Nitelikli haberlere ve özgün yorumlara ulaşmak isteyen okurlar, internet tarayıcılarının adres çubuğuna doğrudan haber mecralarının alan adını (örn./https://www.yurtgazetesi.com.tr) yazarak gözden kaçırılmak istenen gerçeklere ulaşabilir.