Halk muhalif medyaya yöneldi

Halk muhalif medyaya yöneldi

2020 yılının ilk çeyreğinde yaşanan gelişmeleri kapsayan rapora göre, koronavirüs salgınından medya sektörü de etkilendi. Tirajı en yüksek 20 gazete, salgın sonrası 20 günde ortalama yüzde 30’luk tiraj düşüşü yaşadı.


Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği işbirliği ile yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında hazırlanan Medya İzleme Raporu yayınlandı.


İnternet ve sosyal medyada hükümete ‘muhalif’ kabul edilebilecek gazeteci ve haber mecraları yükselişe geçti. Köşe yazarlarına ait yazıları sosyal medyada en çok paylaşılan gazeteler arasında Sözcü gazetesi en yakın rakibine üç kat fark atarak, 3 milyonluk paylaşım ile sıralamada birinci oldu. Bunun yanında ilk 20 haber sitesinin arasına T24, Diken gibi internet gazeteleri girdi.

Televizyon haberciliğinde ise Fox TV birinci sırada ve 19:00-24:00 saatleri arasında yüzde 13,59’luk reyting payına sahip.

Muhalif basının okunurluğu ve izlenirliği artarken, raporda bu durum “muhalif basına artan baskının nedenlerini göz önüne seriyor” diye yorumlandı.

İnfaz Yasası düzenlemesi, basın kartı iptalleri, Basın İlan Kurumu (BİK) ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) sırasıyla resmi ilan durdurma ve para cezaları ile basına yönelik gözaltı ve tutuklama kararları raporun ana başlıkları arasında yer aldı.

Gazetecilere yönelik yargılama süreçlerini takip eden beş sivil toplum örgütünün istatistiklerinin derlendiği rapora göre 31 Mart 2020 itibarıyla 51’i hükümlü ve 49’u tutuklu olmak üzere toplam en az 100 basın çalışanı cezaevinde bulunuyor.