İbo Show'a katılan Sabahat Akkiraz kimdir? Sabahat Akkiraz kaç yaşında ve nereli?

İbo Show'a katılan Sabahat Akkiraz kimdir? Sabahat Akkiraz kaç yaşında ve nereli?

İbo Show programına konuk olan Sabahat Akkiraz kimdir, nereli ve kaç yaşında? Sabahat Akkiraz'ın seslendirdiği türküler... İbo Show'a konuk olan Sabahat Akkiraz kimdir, kaç yaşında, aslen nereli?

İbo Show programına konuk olan Sabahat Akkiraz kimdir, nereli ve kaç yaşında? Sabahat Akkiraz'ın seslendirdiği türküler... İbo Show'a konuk olan Sabahat Akkiraz kimdir, kaç yaşında, aslen nereli?

Sabahat Akkiraz kimdir sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Müzik eğitimine küçük yaşlarda ailesinden almaya başlayan sanatçı Sivas'ın Kangal ilçesi Yaylacık Köyü'nde dünyaya geldikten sonra ailesi ile birlikte Almanya'ya gçö etmiştir. İlk ve orta öğretimini burada tamamlayan Sabahat Akkiraz daha sonra Türkiye'ye dönmüş ve ilk albümünü 1983 yılında Şafak Söktü adını taşıyan albümünü çıkarmıştır. İşte Sabahat Akkiraz hakkında merak edilenler...

SABAHAT AKKİRAZ KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Sabahat Akkiray (d. 6 Şubat 1955), bilinen adıyla Sabahat Akkiraz, Türk halk müziği sanatçısı, siyasetçi, milletvekili. XXIV. dönem TBMM seçimleri'nde İstanbul 3. bölgeden CHP milletvekili seçilmiştir.

Babası Sivas, Kangal, annesi Malatya, Arguvanlıdır. Müzik eğitimine aile içinde başladı. Sivas'ın Kangal ilçesi Yaylacık köyünde doğmuştur. Çocukluk yıllarında, ailesi ile birlikte Almanya'ya göç eden sanatçı, ilk ve orta okulu bu ülkede bitirdi. Daha sonra Türkiye'ye dönerek 1983 yılında Şafak Söktü adını taşıyan profesyonel anlamda ilk albümünü çıkardı. İlerleyen yıllar içinde Arif Sağ, Musa Eroğlu, Muhlis Akarsu, Aşık Daimi, Feyzullah Çınar, Davut Sulari gibi sanatçılarla çalıştı.

1990'da ilk uluslararası davetini alarak Hollanda'ya gitti ve önemli projelerde yer aldı. Fransa'da verdiği konserlerin yankısı büyük oldu ve Mezzo TV yaşamını konu alan bir belgesel hazırladı. Hollanda, Brezilya, Almanya, İsveç, Fas, Malezya, Norveç, İspanya, Meksika gibi pek çok ülkede ünlü müzisyenlerle birlikte önemli konser salonlarında türkü söyledi. Eserleri dünya müzik sıralamalarında ilkler arasına girdi. Külliyat albümü 16 ülkede basıldı ve elektronik müzikle harmanlanmış en iyi Anadolu müziği olarak kabul edildi. 13 diskografi çalışması ve 22 toplama albümü yayınlandı. Besteleri ve derlemeleri bulunmaktadır. 2000 yılında Fransa'da Yılın En İyi Etnik Müzik Sanatçısı seçildi. 2005 yılında Altın Plak, 2008 yılında Uluslararası Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış, 2010 yılında ise Altın Kelebek ödüllerini aldı.

Çok özgün kabul edilen ses tonu ve olağanüstü yeteneği, dünya üzerinde etnik müziğin en iyi tanınan isimlerinden biri olmasını sağladı. Pek çok kez ülke dışında konserlere katıldı, yabancı albümlerde çalışmaları ve derlemeleriyle yer aldı. Batı müziğine verdiği önemi konserlerine de yansıttı.

Orta düzeyde Almanca bilen Akkiraz, bekârdır.

Soma Faciası sonrası, tepki vermek amacıyla vekillikten istifa dilekçesini Kemal Kılıçdaroğlu'na sunduğunu açıklamıştır.

Albümleri

Gül Yüzlü Sevdiğim (1982)
Şafak Söktü (1983)
İnsana Muhabet Duyalı (1984)
Bir Gerçeğe Bel Bağladım (1985)
Boş Yere Kavgayı Zahmet Biliriz (1986)
Fazilet (1988)
Deli Gönül - Bu Sene (1989)
Bendeki Yaralar (1990)
Yalan Dünya (1992)
Dostların Anısına (1993)
Dağlar Kardeşimi Geri Verin (1994)
Yiğit İnsanların Türküleri (1996)
Türkülerle Gide Gide (1997)
Yüreğimin Sesi (1999)
Deli Derviş (2000)
Chante Alevite/ Alawite Singing - Long Distance (2001)
Lamekan (2002)
Konserler (2002)
Kaygusuz (2003)
Seyran (2006)
Külliyat (2006) (Orient Expressions'la birlikte)
Türkü Hayattır (2007)
Birlikte Türküler Söylüyoruz (2008) (Mustafa Özarslan'la birlikte)
Dillerdeki Türküler (2010)
Yine mi Figan Var Dostların Anısına ... (2010)
Seçmeler (2011)
Turap (2014)
Sabahat Akkiraz & Dostları 47 (2017)

İlgili Haberler