İyi Parti'nin Cumhur İttifakı'na davet edilmesinin iki nedeni

İyi Parti'nin Cumhur İttifakı'na davet edilmesinin iki nedeni

MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti lideri Meral Akşener'e "eve dön" çağrısı yapmış Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu çağrıyı olumlu karşılamıştı. Bu çağrının iki nedenini gazeteci yazar Fikret Bila yazdı...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla İYİ Parti lideri Meral Akşener'e "eve dön" çağrısında bulunmuştu. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Bahçeli'nin çağrısını olumlu karşılamıştı. 

T24 yazarı Fikret Bila ise bu çağrının iki nedeni olduğunu belirtti. 

Bila konuya ilişkin şunları yazdı: 

İyi Parti merkezin sağında, CHP merkezin solunda olmakla birlikte "Atatürk, laiklik, demokrasi, inançlara saygı, parlamenter sistem" gibi ortak değerler üzerinden sandıktan yerel seçimlerde olduğu gibi başarıyla çıkıp yeni bir iktidar oluşturabilirler
İyi Parti lideri Meral Akşener ve arkadaşlarının MHP'den zorla sökülüp atılması belleklerde tazedir.

MHP'de olağanüstü kongreyi toplamaya çalışan Akşener'in bu girişimlerinin hukuki olmaktan çok siyasi yönü ağır basan yargı kararlarıyla durdurulması çok tartışılmıştı.

Arka arkaya alınan yargı kararları sonucu Akşener'in 700'ü aşan delegeyle topladığı kongre geçersiz sayılmış, MHP olağanüstü kongre baskısından kurtulmuştu. Bu süreçte iktidar, MHP Genel Merkezi'ne daha yakın durmuştu. AK Parti-MHP yakınlaşmasının bu tarihlerde başladığı söylenebilir.

Sonraki aşamada Meral Akşener MHP'den ihraç edildi. Parlamenter sistemi sonlandıran 16 Nisan 2017 referandumunda "hayır" oyu kullandı. Sonrasında İyi Parti'yi kurdu. Bu süreçte, MHP sözcüleri Akşener hakkında söylemediğini bırakmadı, hakaretler yağdırdı ve evinin önüne kadar dayanıp, rahatsız etti.

Akşener'e yöneltilen dayanaksız suçlamalar o dereceye vardı ki, "dış güçlerin oyuncağı olmakla", "FETÖ'cü" olmakla suçlandı, İyi Parti'yi FETÖ'nün kurdurduğu ve finanse ettiği bile iddia edildi. Akşener, "dava"ya ihanet etmekle de itham edildi.

Şimdi bütün bunlar yakın tarihte yaşanmamış gibi MHP lideri Devlet Bahçeli, Meral Akşener'i "eve dönmeye" davet etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu daveti çok makul karşıladı ve İyi Parti'nin "yerli ve milli" olduğunu söyledi. Erdoğan ve Bahçeli, Akşener'in ve İyi Parti'nin yerinin Millet İttifakı olmadığını, MHP veya Cumhur İttifakı olduğu mesajı verdiler.

"Davaya ihanet etmiş, dış güçlerin oyuncağı olmuş, FETÖ'cü, gayri milli" Akşener ve İyi Parti, birden, "yerli ve milli" oluverdi!

BİRİNCİ NEDEN 

Bahçeli ve Erdoğan'ın, Meral Akşener'e davetiye çıkarmalarının nedeni elbette O'nu çok sevmeleri, saygı duymaları ve takdir etmeleri değil. Birinci neden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçileceğinden emin olmamaları. Bundan emin olsalar, hakkında bu kadar ağır konuştukları Meral Hanım'ı yeniden aralarına almak istemezler. 

İKİNCİ NEDEN 

İkinci neden de kuşkusuz Meral Hanım'ı ve İyi Parti'yi yanlarına alıp CHP ile HDP'yi yalnız bırakmak ve böylece Millet İttifakı'nı dağıtıp gelecek seçimde sandıktan zaferle çıkmak.

Cumhur İttifakı'nın Akşener hakkında bu kadar keskin görüş değişikliğine yönelmeleri de gösteriyor ki, iktidarda kalmak için her yol mubah. FETÖ'cü ilân ettikleri, cezaevine atmakla tehdit ettikleri Akşener'i bağrına basmaya hazırlar, yeter ki iktidar elden gitmesin.

Oysa demokrasilerde iktidar olmak kadar muhalefet olmak da doğaldır ve en az iktidar kadar saygın bir görevdir.