Köy-Koop ve Neptün Soyer

Köy-Koop ve Neptün Soyer

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer 'Kenevirde düşük vitesteyiz' başlıklı köşe yazısında 2 günlük İzmir gezisinde Köy- Koop'u ve Neptün Soyer'i yazdı...

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, kenevir üretiminin düşük olduğunu belirterek, "Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli 'atakları yapamadı" yorumunu yaptı. 

Bayer, "Kenevir Girişim Grubu olarak İzmir’de, Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer’i ziyaretimizde, Dr. Yalçın Koçak, ‘keneviri köye dönüş projesi olarak gördüklerini, bununla ilgili çalışmalarında epeyce mesafe aldıklarını’ söyledi. Kenevir Kooperatifi Başkan Yardımcısı Halil Köse resmi temasları sırasında, önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’nin tarım yapılan her bölgesinde “Kenevir çiftçiliğine geçilecek, bu nedenle şimdiden gerekli hazırlıkların yapılmasına ihtiyaç var” dedi. Soyer de bu görüşlere katıldığını açıkladı.

Bu bir ‘alarm’ sayılmalı, çünkü bu konuda çok geri kaldık; Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli ‘atakları’ yapamadı.

Diğer ülkelerin neler yaptıklarını öğrendiğimizde utanıyoruz.

Bize hem tohumunu satıyorlar, hem de tıbbı kenevir yağını... Bir doktor bu konudaki dış gelişmeleri dikkate alarak küçük çocuklarına her sabah kenevir yağı verdiklerini söyleyince, bu bilgilere ne kadar hâkim olduklarını anladık. Bizdeki bilim adamları, bu gerçekleri bildikleri halde siyasi iradeye söz geçiremiyorlar. İşin önemini anlatamadılar herhalde.

SOYER MANDA DAĞITTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le, program sarkmaları nedeniyle karşılıklı konuşamadık. O sabahtan Bergama’nın dağ köylerine gitmiş, orada 20 manda dağıtmış. Manda köylüler için çok önemli bir gelir kaynağı sayılıyor; kaymak ve yoğurt üretiminde kadının payı büyük. Son yıllardaki çilek dikimindeki gelir kadının ‘harçlığı’ olması gibi...

KÖY-KOOP ve NEPTÜN SOYER

Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’ın arka kesiminde Köy-Koop’un İzmir merkezinin büroları bulunuyor. Bu birliğin başkanı Neptün Soyer; çok saygın ve çalışkan bir isim. Kooperatifçiliğin sevdalısı, güçlü kişiliği ile çiftçi ve köylüleri etkilemiş... Türkiye’de tanımadığı tarım kooperatifçisi yok. Her konuda bilgisi ve ilgisi dikkat çekiyor.


Keneviri köylülere tanıtmak istiyor, ancak bir sıkıntı var “Bizim köylümüz bir ürünün nasıl ekilip ürün verdiğini, ne para kazanıldığını” görmek istiyor. Bu çekingenliğe karşı devletin ‘tohum temini’nde gerçekten köylüyü ikna etmesi, fiyatın ucunu göstermesi gerekiyor. Buğday ve ayçiçeğinden ‘bıkan’ üreticiyi yeni bir ürünle ‘sevgili’ yapmak bakımdan pek kolay değil.

BADEMLER VE TÜRKMENOĞLU

Köy-Koop İzmir Birliği’nin kuruluş dönemini anlatan ‘Birlik Belgeseli’nin galası dün akşam, Türkiye’de kooperatifçilik hareketinin doğduğu Bademler Köyü Tiyatro Bahçesi’nde yapıldı. 50 dakikalık belgeselde İzmir Köy-Koop Birliği’nin kuruluşu anlatılıyor.

Davetiyede “Mustafa Kemal Atatürk’ün tarımda kalkınma payındaki kooperatifçilik anlayışı teori ve uygulamayı 1960’larda İzmir’de hayata geçiren ve Türkiye’ye yayan Mahmut Türkmenoğlu’nun anısına” diyordu.

Ah o Bademler Köyü ve Türkmenoğlu... 1963 yılında Türkiye’yi etkileyen bir kültürel çıkışla adını duyurmuşlardı. Yani köy bir ‘değişim’ içine sürüklendi. Köyde cam seralar kuruldu; çiçek ve sebze meyve üretilmeye başlandı. Hollanda’ya çiçek ihraç edilmeye başlandı. Kooperatif ortaklarının Almanya’ya işçi olarak gönderilmesi köyün gelir kaynaklarını arttırdı. Çünkü işçi olarak Almanya’ya gidenlerden katılım payı alınıyordu.

Bademler Köyü’nde ‘kooperatifçilik öyküsü’ hâlâ sürüyor.

Bugün çiçekçilik hâlâ yapılıyor, bunlara zeytinyağcılığı ve ev turizmi katılmış... Köyün karşısındaki sitelerde ‘villalar’ yapılmış; Bademli’yi çok seven Bekir Pakdemirli de burada oturuyor.

Bugün hâlâ köy tiyatrosu hayatta; ve yılda iki kez köyün gençleri ve yaşlıları oyunlar sergiliyorlar." ifadelerini kullandı.