Mehmet Ali Güller yazdı: Yeni bir dünya kuruluyor

Mehmet Ali Güller yazdı: Yeni bir dünya kuruluyor

'NATO'nun dağılmasını beklemek doğru değildir ancak ABD'nin hegemonyasının zayıflamasına bağlı olarak, merkezkaç etkisiyle, ittifak üyelerinin adım adım bağımsızlık aradığı da bir gerçektir.'

Dış politika yazarı gazeteci Mehmet Ali Güller, NATO’nun zayıflayan etkisini anlatan bir yazı kaleme aldı. Cri Türk’e yazan Güller’in ‘Yeni bir dünya kuruluyor’ başlıklı yazısı şöyle:

70. yılında yapılan NATO'nun Londra Zirvesi, kritik öneme sahipti. Zira NATO'nun önemli üyelerinden Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, açık açık "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" diyordu.

Bir ölçüde doğruydu. Çünkü NATO'nun ABD ile Avrupa ayakları arasında sorunlar vardı.

ABD İLE AVRUPA ARASINDAKİ SORUNLAR

Örneğin ABD Avrupalı müttefiklerinden İran ile yapılan nükleer anlaşmayı sonlandırmasını istiyordu ancak Berlin ve Paris, anlaşmayı sonlandırmak şöyle dursun, Tahran'la alışveriş için alternatif ticaret mekanizması kuruyordu!

Örneğin ABD, Avrupalı müttefiklerinin Rusya ile gelişen iş birliğine karşı çıkıyordu. Ancak hem Berlin hem Paris bu çağrıya karşı çıkıyordu. Macron Londra Zirvesi'nin hemen öncesinde "Rusya'yı NATO'nun baş düşmanı olarak görmek anlamsız" diyordu.

Örneğin ABD, Almanya'nın Rusya ile yaptığı Kuzey Akım-2 enerji anlaşmasına karşı çıkıyor ve Berlin'den bu anlaşmayı feshetmesini istiyordu. Berlin anlaşmayı sürdürüyor ve Washington da müttefikine karşı yaptırım arıyor!

Örneğin Almanya ile Fransa, ABD'den bağımsızlaşmak gerektiğini savunuyor ve Avrupa ordusu kurulmasını savunuyor.

Örneğin ABD Türkiye'nin Rusya ile iş birliğine karşı çıkıyor ve Ankara'nın Moskova'dan S-400 almamasını istiyor ancak başaramıyor.

Özetle NATO'nun ABD ile Avrupa üyeleri arasında ciddi sorunlar var…

BEYİN ÖLÜMÜNE TEDAVİ ARAYIŞI

İşte Londra Zirvesi bu şartlarda toplandı ve NATO'yu Avrupa'yı kontrol etme aracı olarak kullanmaya ihtiyacı olan ABD, ittifakın beyin ölümünün gerçekleşmediğini ortaya koymaya çalıştı.

İşte NATO Genel Sekreteri Jens Stoltengberg bu amaçla "Çin'in ilk kez NATO'nun resmi gündeminde" olduğunu belirtiyor ve bu nedenle "ittifakın canlı olduğunu ortaya koyuyoruz." diyordu!

Böylece NATO'nun Londra Zirvesi'nde Çin "risk potansiyeli" görülerek, fiilen hedef ilan edilmiş oldu.

Asya-pasifik merkezli stratejik planlama yapan ve Çin'i "baş düşman" gören ABD böylece liderliğini yaptığı NATO'ya da "belli ölçülerde" bunu kabul ettirmiş oldu.

YENİ BİR DÜNYA KURULUYOR

Ancak nafile…

Zira NATO kendisine yeni bir düşman ilan etse de, adım adım beyin ölümüne gidiyor.

Kuşkusuz bugünden yarına NATO'nun dağılmasını beklemek doğru değildir ancak ABD'nin hegemonyasının zayıflamasına bağlı olarak, merkezkaç etkisiyle, ittifak üyelerinin adım adım bağımsızlık aradığı da bir gerçektir.

İşte yukarıda özetlediğimiz sorunlar da bir yönüyle bu hegemonya zayıflamasının sonucudur.

Yeni bir dünya kuruluyor, beş merkezli bir dünya…

ABD, Çin, AB, Rusya ve Hindistan'ın dünyanın beş büyük merkezi olacağı önümüzdeki on yıllarda, soğuk savaştan ve ABD emperyalizminin egemenlik dönemlerinden kalma pek çok kurum adım adım işlevsizleşecek…

Yaşayacağız…