RTÜK'ten iki kanala Erol Mütercimler cezası

RTÜK'ten iki kanala Erol Mütercimler cezası

RTÜK, Erol Mütercimler’in imam-hatip mezunları ile ilgili ifadelerini yayınlayan Haber Global’e 3 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası uyguladı. RTÜK ayrıca Mütercimler’in Meltem TV’de Sakarya’daki tarikatta yaşanan cinsel istismarla ilgili yorumlarına da ceza verdi.


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Haber Global televizyonu hakkında 8 Eylül tarihinde başlattığı incelemeyi tamamladı. “Saynur Tezel ile Kayıt Altında” isimli programı inceleyen Üst Kurul, yayın konuğu Erol Mütercimler’in “İmam hatipten mezun olmuş olanlar karşımıza bakın ne olarak çıkıyor? Cinsi sapık, sahtekar, ahlaksız” ifadelerini 6112 sayılı Kanun’a aykırı buldu.

Program sunucusunun sarf edilen sözlere müdahale etmediğini belirleyen RTÜK, yasanın 8. Maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde yer alan “Yayın hizmetleri … Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz.” hükmü ihlal edildiğinden Haber Global’e 3 kez program durdurma ve üst sınırdan para cezası uygulanmasına karar verdi.

MELTEM TV’YE DE MÜTERCİMLER CEZASI

Haftalık olağan toplantısını yapan RTÜK, Meltem TV’de yayınlanan “Akıl Oyunu” programı hakkında hazırlanan uzman raporunu da görüştü. 

Programın iki sunucusundan biri olan Erol Mütercimler’in Sakarya Akyazı’da tarikat şeyhi Eyyup Fatih Şağban’ın bir çocuğa cinsel istsmarda bulunması olayı ile ilgili; “Arkadaş bu Sakarya bölgesindeki, burdaki bu rezalet nedir ya bu bölgedeki? Niye burada bütün tarikatlar niye burada yuvalanmış? Hayır ben söylüyorum, niye burada yuvalanmış? Buranın bir özelliği var. Neyse bilmem. Bak bu Sakarya bölgesinin orda oturanların kalpleri kırılırsa da canları cehenneme, kırılsın” ifadeleriyle eleştiri sınırlarının aştığına karar veren Üst Kurul, Meltem TV’ye 3 kez program durdurma ve idari para cezası verdi.

TELE 1'E PARA CEZASI

TELE 1’in  “Forum Hafta Sonu” programındaki yasa ihlali ceza getirdi. Program konuğu Mine Kırıkkanat’ın “…dolayısıyla AKP bir buçuk kuşakla birlikte milyonlarca ne yazık ki eğitilmiş cahil yarattı.”, “…sözsel belleği olan ondan da her şey uçan bir seçmen kitlesi, özenle yetiştirdikleri, cehalete eğittikleri seçmen kitlesi” “Yani zaten yetiştirdikleri cahil seçmenlere mikrofon tutulduğunda CHP’yi iktidar sananlar var. Anlatabiliyor muyum?” cümlelerinin yasada yer alan “Irk renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez” ilkesini ihlal etmesi nedeniyle Tele 1’e idari para cezası uyguladı.

SELÇUK TEPELİ'YE İKİNCİ BÜLTENDEN CEZA

FOX Ana Haber’de 7 Eylül'de ilk kez ekrana çıkan Selçuk Tepeli’nin sunduğu, 8 Eylül tarihli ana haber bülteninde otoyol ve köprü ücretlerinin yüksekliğini eleştirirken kullandığı, “Yani geçen varsa bilir. Orda ne kadar düdüklendiğini gerçekten anlamıyorsun” cümlesinde geçen “düdüklenmek” ifadesini ‘argo’ olarak değerlendiren RTÜK, yayındaki ifadenin, Kanun’da yer alan “Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez” ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle FOX’a idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

SAHTE ÜRÜN VE İLAÇ PAZARLAMASINA YİNE CEZA

Kurul toplantısında sahte ürün ve ilaç pazarlaması yapan yayıncılar yine mercek altına alındı. Sağlık beyanıyla bitkisel ilaç satışı yapılan Kanal Yalova, Anadolu TV, BLD, Nehir, Dolunay INT kanallarına çeşitli yaptırımlar uygulandı.