Star yazarı: ‘Suriyeliler ekonomiyi canlandırıyor’

Star yazarı: ‘Suriyeliler ekonomiyi canlandırıyor’

Göçmenlerin dünyanın her yerinde ekonomiyi canlandırdığını savunan Star gazetesi yazarı Halime Kökçe, Suriyelilerin Türkiye'de işsizliği arttırmadığını; sanayide vazgeçilmez olduklarını yazdı

İktiara yakınlığıyla bilinen Star gazetesinin yazarı Halime Kökçe, göçmenlerin dünyanın her yerinde ekonomiyi canlandırdığını yazarak Türkiye örneğini verdi: “Suriyeliler geldi diye bazı iş kollarındaki Türkler işsiz kalmış da yerine yabancılar alınmış değil. Gaziantep, Kilis gibi sınır illerin sanayileri için sığınmacılar hava su gibi vazgeçilmez olmuş durumda.” 'Mültecileri fırsat olarak görebilmek' başlık yazısında  Kökçe şunları ileri sürdü: 

"Dünyanın hiçbir yerinde göçmenler, mülteciler gittikleri ülkelerin ekonomilerine zarar vermiş değil. Yani göçmenler geldi diye işsiz kalınmıyor. Bilakis araştırmaların da doğruladığı gibi göçmenler her zaman ekonomiye taze kan taşıyor ve dolayısıyla üretimi ve ticareti, totalde ekonomiyi canlandırıyor. Tıpkı Türkiye örneğinde olduğu gibi... Almanya örneğine bakalım mesela; Türkler bugün Almanya’nın vazgeçemeyeceği bir ekonomik yekun oluşturuyor. Aynı şekilde Türkiye’de de pek çok sektör eleman ihtiyacını sığınmacılardan karşılıyor. Yani Suriyeliler geldi diye bazı iş kollarındaki Türkler işsiz kalmış da yerine yabancılar alınmış değil. Gaziantep, Kilis gibi sınır illerin sanayileri için sığınmacılar hava su gibi vazgeçilmez olmuş durumda."

Suriyelilerin suç oranını yükselttiğinin doğru olmadığını da ileri süren Kökçe yazısına şöyle devam etti: “Suriyeliler arasındaki suç oranı genelin epeyce altında. İzah etmeye çalıştığım şey, mültecilerin kaybettirmediği, kazandırdığı. Hem ekonomik hem de kültürel anlamda zenginliğe yol açıyorlar.

Türkiye çok kısa sürede çok büyük bir sığınmacı kitlesine ev sahipliği yapmayı başarmış ve bunların ekonomik-kültürel entegrasyonları adına pek çok önemli projeyi hayata geçirmiş bir ülke olarak dün ve önceki gün Cenevre’de Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat ve Küresel Mülteci Forumu’nun ev sahibi ülkelerindendi. Tüm dünyanın demokratik değerleri umursamaz bir noktaya doğru hızla ilerlediği günümüzde vicdan temelli siyaset ve diplomasinin temsilcisi bir ülke olduğumuz için ne kadar gurur duysak az.”