Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden tepki: Cumhuriyet Bayramı töreni iktidarın tekelinde değildir

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden tepki: Cumhuriyet Bayramı töreni iktidarın tekelinde değildir

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Anıtkabir’deki töreni izlemek isteyen Fox TV, Cumhuriyet Gazetesi ve ANKA Haber Ajansı’nda görev yapan muhabir, foto muhabiri ve kameramanların Anıtkabir'e alınmamasına çok sert tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Anıtkabir’deki töreni izlemek isteyen Fox TV, Cumhuriyet Gazetesi ve ANKA Haber Ajansı’nda görev yapan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar İletişim Başkanlığı’nın akreditasyon uygulamasıyla içeri alınmamışlardır. Cumhuriyet Bayramı töreni iktidarın tekelinde değildir” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Bayramı’nın 98’inci yıl dönümünde Anıtkabir’de yapılan resmî tören için bazı basın ve yayın kuruluşlarının, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na yaptığı akreditasyon başvurusuna yanıt verilmedi.

ANKA Haber Ajansı, Fox TV ve Cumhuriyet Gazetesi resmî törenleri takip edemedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamayla basın kuruluşlarına yapılan bu engelleme kınandı. Açıklamada şunlar belirtildi:

“İktidarın bir gelenek haline getirdiği akreditasyon uygulaması giderek genişlemekte ve bir sansür olarak kullanılmaktadır. Kendi görüşünden olmayan medya kuruluşlarını engelleyen iktidar, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını yok saymaktadır. Bazı gazetecilerin Başbakanlığa girişinin engellenmesiyle başlayan süreç, parti kongrelerine, bakanlıkların toplantılarına, cami avlularına, mezarlıklara, orman yangınlarına, resmi bayram törenlerine varacak kadar genişlemiştir. Bunun son örneği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninin yapıldığı Anıtkabir’e haber takibi için giden meslektaşlarımızın engellenmesidir. Anıtkabir’deki töreni izlemek isteyen Fox TV, Cumhuriyet Gazetesi ve ANKA Haber Ajansı’nda görev yapan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar İletişim Başkanlığı’nın akreditasyon uygulamasıyla içeri alınmamışlardır. Cumhuriyet Bayramı töreni iktidarın tekelinde değildir.

“HALKIN HABER ALMA HAKKI YİNE ENGELLENDİ”

Tüm yurttaşlarımızı birleştiren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bile gazeteciler arasında ayrım yapmayı başaran iktidar, halkın haber alma hakkını yine engellemiştir. İktidarın bu tutumunu kınıyoruz. İktidarı barış ve demokrasinin hâkim olduğu, basın özgürlüğünün korunduğu bir ülke için bir kez daha akreditasyon uygulamasından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

ANKA