Yandaş yazar: Ezanın böyle okunması dinimizi sevdirmiyor

Yandaş yazar: Ezanın böyle okunması dinimizi sevdirmiyor

Yandaş Türkiye gazetesi yazarı Rahim Er, ezan konusunda dikkat çeken bir öneride bulundu.

Hoparlörle ezan okunmasının insanları rahatsız ettiğini belirten Er, “Hoparlör, dinimizi sevdirmiyor” diyerek ezanın minareye çıkan müezzinler tarafından çıplak sesle okunması gerektiğini söyledi.

Rahim Er’in “Ayasofya’da ve diğer camilerde hoparlöre ihtiyaç yok” başlıklı yazısından bazı kısımlar şöyle:

24 Temmuz 2020 Cuma günü Ayasofya cemaatine kavuşurken hem Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan’a ve hem de Diyanet İşleri Başkanımız Sn. Erbaş’a tweetler gönderek "aşağıda muhteşem bir cemaat varken, yukarıdaki muhteşem minarelerden meçhul bir ses gelmemeli; cemaat, şerefelerde müezzinlerimizi de görebilmeli" dedik. Allah razı olsun. Böyle de oldu. Müezzinlerimiz, eski müezzinler gibi minarelere çıkıp şerefelerden ezan okudular.

(…)

İmam efendiler, 3 kişilik cemaate bile mikrofon ve hoparlör kullanarak namaz kıldırmaktadır. Hâlbuki insan, sesindeki güzelliğin yerini hiçbir alet tutamaz. İslami hayata mesafeli bazı vatandaşların hoparlör sesinden rahatsızlıkları, anlayıp dinlemeden dinden rahatsızlık gibi bir haksızlıkla telakki edilmektedir. Öyle mescidler var ki şerefedeki hoparlör bitişik binanın penceresine âdeta yapışmış vaziyette.

İslamiyet’e Asr-ı saadetteki gibi inanmak ve Asr-ı saadetteki gibi amel etmek Diyanet’in de biz Müslümanların da vazifesidir. Sevgili Peygamberimizin -aleyhisselam- buyurdukları malumdur:

-Zorlaştırmayınız kolaylaştırınız, nefret ettirmeyiniz sevdiriniz…

Hoparlör, dinimizi sevdirmiyor.

Peygamberimiz, şunu buyurabilirlerdi:

-Fendeki gelişmelere göre Ezan’ı devrin şartlarına göre okursunuz!!

Dinî mimaride zirve isim, Mimar Sinan olduğu gibi Ezan-ı Muhammedi de zirve isim Bilal-i Habeşi’dir. Yollarını takip etmekle mükellefiz.

İnşallah, Ezan da 86 sene sonra asli hâline kavuşur.

Namaz vakitleri de 37 sene sonra asli hâline kavuşur.

Camiler yeniden huzurun merkezi olur.

Zahmet edilip çıkılan minarelerden huzur yayılır...