Hassas ciltler için hassas bakım önerileri

Hassas ciltler için hassas bakım önerileri

Hassas bir cilde sahipseniz; kullandığınız kozmetik ve cilt bakım ürünlerinden tükettiğiniz besinlere, duş aldığınız suyun sıcaklığından giydiğiniz kıyafetin kumaşına kadar pek çok konuda dikkat etmelisiniz.

Dermatoloji uzmanları; tahrişe karşı meyilli, kimyasallara, alerjenlere ve hatta hava durumuna karşı bile duyarlı ve savunmasız olan ciltleri “hassas cilt” olarak tanımlıyor. Hassas cilde sahip olanların cilt bariyeri daha ince olduğu için, yaşanan sinirsel hassasiyet dolayısıyla ciltleri dış uyaranlara karşı daha fazla tepki veriyor. Cilt bariyerinin inceliği ciltte kızarıklık, kuruluk, yanma, kaşıntı, gerginlik gibi sorunların oluşmasına neden oluyor. Hassas cildi olanlar için sıcaklık değişimi, sabun kullanmak, tüketilen besinler, alkol ya da parfüm içeren kozmetikler ve hatta giyilen kıyafetin kumaşı bile cildinizde tahriş sebebi olabiliyor. İsveçli güzellik teknolojisi markası FOREO, hassas cilde sahip olanlara özel hassas bakım önerilerinde bulunuyor.

Hassas cilde sahip olan insanlarda tahrişin de ötesinde başka tıbbi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bilhassa egzama (kuru, kaşıntılı, iltihaplı cilde neden olabilen atopik dermatit olarak da bilinir), rosacea (kırmızı deri, şişme ve görünür kan damarları ile kendini belli eder), sedef (pullu, kuru cilt ve döküntü lekeleri) veya kontakt dermatit (tahriş edici veya alerjenlerle temas yoluyla tetiklenen döküntüler) yer alıyor.

BAKIM ÜRÜNLERİNİ TEST ETTİKTEN SONRA KULLANIN

Yeni bir kozmetik ya da cilt bakım ürünü satın almadan önce alerjiye neden olup olmadığını mutlaka cildinizde test etmelisiniz. Birkaç gün boyunca ürünün tester’ını kulağınızın arkasına az miktarda uygulayın, eğer cildiniz tahriş olmazsa göz çevrenizde deneyin. Ardından yüzünüzün herhangi bir bölgesine uygulayıp cildinizin herhangi bir reaksiyon gösterip göstermediğini gözlemleyin. Herhangi bir sorun yaşamıyorsanız o ürünü gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

CİLT BARİYERİNİZİ ZORLAMAYIN

Cilt bariyeri oldukça ince olan hassas cilt sahiplerinin dikkat etmesi gereken diğer incelikler ise; evinizin aşırı sıcak olmaması, sıcak suyla duş almamak, vücut temizliğinde sabun kullanmamak, güneşin altında kalmamak ve tabi ki nemlendiriciyi ihmal etmemek… Bu arada giydiğiniz kıyafetlerin hangi kumaştan üretildiğine de dikkat etmelisiniz. Polyester gibi kumaşlar yerine ince pamuk ve ipek gibi pürüzsüz, yumuşak, doğal kumaşları ya da keteni tercih edebilirsiniz.

ALKOL İÇERMEYEN ÜRÜNLER TERCİH EDİN

Hassas ciltlerin bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kullanılan cilt bakım ürünlerinin parfüm, alkol, asidik maddeler içermemesi! Bunun yerine aloe vera, papatya, yeşil çay polifenolleri, yulaf gibi sakinleştirici içeriklere sahip ürünleri tercih edin. Yaz kış en az 30 koruma faktörü (SPF) içeren, aktif bileşenleri ise çinko oksit veya titanyum dioksit olan güneş kremlerini kullanmaya özen gösterin. Peeling gibi ürünleri cildinizi tahriş edeceği için kullanmayın.

CİLDİNİZİ YIPRATMADAN TEMİZLEYİN

Hassas cilde sahip olanların sabun içermeyen, yumuşak dokulu, köpük ya da krem temizleme ürünleri kullanılmaları, bunun yanında cildi kurutacağı için temizleme yağları ya da jel türü ürünlerin ise tercih etmemeleri tavsiye ediliyor. Sıcak suyun cildinizde yaratacağı tahrişe engel olmak için cildinizi her zaman ılık suyla durulamalısınız. Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken şeylerden biri de tabii ki nemlendirme… Çünkü nemlendiriciler cildin su tutmasına yardımcı olarak kuruma kaynaklı tahriş ve yıpranmayı önlüyor.